2019. július 25., 14:47

Szlovákiában is megjelent az afrikai sertéspestis

Szlovákiában is megjelent az afrikai sertéspestis, jelentette be a földművelésügyi tárca. A Tőketerebesi  járásban fekvő Őrösben regisztrálták az első esetet.

sertestelep.jpg
Fotó: archívum

„A betegség felbukkanását a biológiai minták megvizsgálása után a hivatalos laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették” - jelentette ki Daniel Hrežík, a minisztérium sajtóosztályának munkatársa. Az esetről Szlovákia már értesítette az Európai Bizottságot és a párizsi globális állategészségügyi információs rendszert (WAHIS)

A tőketerebesi állat-egészségügyi felügyelet elrendelte a sertésállomány elpusztítását ott, ahol a betegséget észlelték, továbbá három kilométeres körzetben védelmi övezetet jelölt ki, tíz kilométeres körzetben pedig megfigyelés alá vonta az állatállományokat.

„A tenyésztőket ezekben a körzetekben tájékoztatják arról, milyen biztonsági intézkedéseket kell tenniük, hogy megelőzzék a fertőzést" – tette hozzá Hrežík.

Az afrikai sertéspestis már korábban felbukkant Csehországban és Magyarországon, több alkalommal a szlovák határ közvetlen közelében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.