Sajtkészítés házilag

Szvorák Emese 2019. február 10., 19:10

Manapság az egészséges életmód és a helyi ízek keresése jegyében egyre nagyobb teret kapnak a kézműves termékek. Piacokon, vásárokon egyre több helyen találkozhatunk velük. A vállalkozó szelleműek pedig otthon maguk is megpróbálkoznak egy-egy termék elkészítésével. A kenyérsütés mellett egyre népszerűbb a házi sajt készítése is, melynek receptjével Tóth László ismertet meg bennünket.

Fotó: Sípos Berni

Csákányháza és Rátka között, csendes, nyugodt környezetben működik a Bázsánpuszta Kft. A 2009-ben alapított céget 2014-ben vette át Tóth László, csákányházi vállalkozó, akinek szívügye volt a terület rendbetétele és fejlesztése. 

A családi gazdaságban a hagyományos gazdálkodás szabályai szerint szántanak, vetnek, legeltetnek, kaszálnak. Jelenleg 107 hektár van a birtokukban – ebből 50 hektárnyi az erdő, így az állattenyésztés mellett erdőgazdálkodással is foglalkoznak. Tojást, tejet, marha-és sertéshúst, feldolgozott húsárut készítenek, amivel a környékbeli családokat, közintézményeket, éttermeket látják el.

Emellett László rendszeresen készít házi sajtot is, hisz családi farmján minden hozzávaló a rendelkezésére áll. Főként a családtagokat, ismerősöket örvendezteti meg vele. Azt mondja: a sajtkészítés alapja a jó minőségű házi tehén-, kecske- vagy juhtej, amely minél zsírosabb, annál jobb. László teheneket tart, így tehéntejből készíti a sajtokat.

Képgalériánk:
Fotó: Sípos Berni

S hogy más is elsajátíthassa ezt a nem túl ördöngős tudományt, velünk is megosztotta receptjét.

Egy nagyobb lábosba 6 liter tejet felteszek melegíteni. Kb. 45-50 fokra hevítjük. Ügyelni kell rá, hogy ne legyen túl meleg, mert nem húzza össze az oltóanyag

magyarázta. Ha a tej elérte a megfelelő hőmérsékletet, levesszük a tűzről és jöhet a következő lépés.

Ehhez a mennyiséghez 3 evőkanál sót teszek. Ezt összekeverem és egy stampedli oltóanyagot öntök hozzá

folytatta. Oltóanyag lehet a 10%-os ételecet vagy citromlé. László boltban kapható sajtoltót használ, ezt keveri a tejbe. Ebből lesz a sajt alapanyaga, az alvadék.

Fotó: Sípos Berni

A házi sajthoz semmilyen tartósítószer nem szükséges. Miután kész az alvadék, a savó nagy részét kinyomkodjuk belőle, és már mehet is a formába. Legjobb a lyukacsos forma, hogy a benne maradt savó fokozatosan kicsepeghessen belőle.

Ha a sajtunk 30-40 percig csepeg, akkor krémes, kenhető sajtot kapunk. 2-3 óra után könnyen szeletelhető, lágy sajt az eredmény. 12 óra pihentetés után pedig szilárdabb állagú, félkemény sajtot tehetünk a tányérra.

Fotó: Sípos Berni

László háromféle sajtot készít: natúrt, kaprosat és "vegetásat", ezek a legnépszerűbbek. De nagyon finom a snidlinges, fokhagymás, "erőspistás", diós, olívabogyós sajt is. Az ízeket mindenki a kedve szerint variálhatja.

Ebből a mennyiségből kb. 1 kg sajt készül. Nagyobb mennyiségnél már érdemes megfüstölni, hogy tovább elálljon. Tárolni hűtőben ajánlatos, szellősen, nem becsomagolva. Az otthon is elkészíthető sajtok nem igényelnek különösebb szakértelmet és felszereltséget, viszont olcsóbbak és egészségesebbek bolti társaiknál.

Érdemes kipróbálni!

 

0 HOZZÁSZÓLÁS