2018. szeptember 1., 10:08

Rovarirtó-függővé válnak a méhek?

A növényeinket beporzó rovarok pótolhatatlan szerepet töltenek be az ökoszisztémában, éppen ezért természetvédelmük rendkívül fontos kérdés bolygónk jövőjének szempontjából. Közülük is kiemelt jelentőségűek azok a méh- és poszméhfajok, melyek haszonnövényeink beporzói.

méhek
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Facebook

Tavasz, méhzümmögés nélkül

A mezőgazdasági termelés napjainkban már elképzelhetetlen vegyszerek nélkül. Megvan a maga nagyon fontos szerepe a vegyszermentes, bio termesztésnek is, de be kell látnunk, egy 7-8 milliárd lakosú Föld élelmezése kivitelezhetetlen ily’ módon. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezeket a sok esetben rendkívül veszélyes szereket minden szabályozás és ellenőrzés nélkül kellene felhasználni. A gazdasági érdekek nem szoríthatják teljesen háttérbe a természetvédelmi szempontokat, különösen akkor nem, ha olyan vegyszerekről van szó, melyek hosszútávon talán több kárt okoznak az emberiségnek, mint hasznot.

Fotó:  Facebook

Az utóbbi évek kutatási eredményeiből úgy tűnik, az úgynevezett neonikotinoid típusú, rovarölő hatású vegyületek pont ilyenek. Ezek általában csávázószerként, azaz a csírázó mag kártevői ellen alkalmazott vegyületek kémiailag a dohányban megtalálható, nikotinhoz hasonlatosak. Éppen a miatt terjedtek el a ’90-es évek második felében, mert a korábban alkalmazott rovarölő szerekhez képest jóval kevésbé voltak veszélyesek a madarakra és emlősökre nézve.

Fotó:  Facebook

Az először 2006 környékén megfigyelt elképesztő mértékű kaptárpusztulások után mind a méhészek, mind a tudományos közvélemény kénytelen volt átértékelni az eddigieket. Az elmúlt 10-12 évben vizsgálatok tucatjai egymástól függetlenül megállapították, a neonikotinoid típusú vegyületek komoly veszélyt jelentenek az olyan hasznos rovarokra is, mint a méhek és poszméhek, így az Unió előbb 2013-ban részlegesen, majd idén szinte teljesen betiltotta alkalmazásukat. Ennek ellenére a világ más részein továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek, Észak-Amerikában gyakorlatilag rendszerszintű az alkalmazásuk, köszönhetően néhány vegyipari óriás lobbierejének.

Mi a probléma a neonikotinoidokkal?

Igaz ugyan, hogy a korábbi rovarirtó szerekhez képest a neonikotinoidok sokkal kifinomultabbak, kevésbé veszélyesek más állatokra, de használatuk számos hasznos rovar szempontjából így is nagyon kockázatos, ugyanis a szer bejuthat a növények virágába, majd az azokból virágport gyűjtő rovarok szervezetébe is. Habár ilyen alacsony dózisban közvetlenül nem halálos, de megzavarhatja a méhek tájékozódó képességét, illetve csökkentheti a királynők termékenységét, melynek következményeként teljes kolóniák pusztulhatnak el. Habár a szakemberek, már csak a kutatás természetéből fakadóan is, általában feltételes módban beszélnek a vegyületek hatásairól, az olyan hatóságok, mint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) is komoly kockázatot tulajdonít a neonikotinoid típusú szereknek. A vegyipari óriások korábban azzal védekeztek, hogy nem áll rendelkezésre egyértelmű bizonyíték, amely a gyakorlatban, szántóföldi körülmények között is megerősítette volna a fenti állításokat, a Science magazinban tavaly megjelent két nagyhatású tanulmány azonban lesöpörte ezeket a kritikákat.

Ma már a tudományos közvélemény egyetért abban, hogy az ilyen szerek alkalmazása, legalábbis nagyon szigorú szabályozás alá kell, hogy essék, s bár a teljes betiltásuk még a világ számos országában várat magára, valószínűleg csak idő kérdése, hogy kivezessék őket a piacról.

Szerfüggő poszméhek

A londoni Imperial College és a Queen Mary University kutatói nemrégiben megjelent tanulmányukban érdekes megállapításokra jutottak a beporzó rovarokat veszélyeztető vegyületekkel kapcsolatban.

Úgy tűnik sokkal nagyobb az esélye annak, hogy rovarölő szerrel szennyezett táplálék kerül a kolóniába, mint azt korábban gondolták. A kísérlet során neonikotinoiddal különböző mértékben szennyezett cukoroldat formájában tápláltak az állatokat, egymás mellé helyezett tálkákból. A poszméhek eleinte teljesen véletlenszerű módon választottak a felkínált táplálékból, függetlenül attól, hogy az milyen koncentrációban tartalmazta a szert.

Később azonban ez megváltozott. A szennyezett táplálékot fogyasztó méhek egyre gyakrabban tértek vissza a rovarirtó szert is tartalmazó tálkákhoz, s ez nem változott meg az után sem, hogy a kutatók átrendezték a tálkákat. A poszméhek tehát nemcsak, hogy szívesebben fogyasztják, de keresik és fel is ismerik a szennyezett táplálékot. Ez különösen annak fényében aggasztó, hogy a kutatóknak egyelőre fogalmunk sincs, miért és hogyan teszik ezt. Szántóföldi körülmények között sajnos előállhat az a faramuci helyzet, hogy a méhek szívesebben porozzák be a vegyszerrel kezelt növényeket, ezáltal egyre több méreganyagot juttatva nem csak a saját szervezetükbe, de az egész kolóniába is.

A megfigyeléseknek van egy érdekes, nem feltétlenül természetvédelmi vonatkozása is. A méhek „ráfüggése” ezekre a neonikotinoid típusú szerekre ugyanis sok dologban rímel az emberi függőség kialakulásával, ami nem is csoda, hiszen ezek a dohányban is megtalálható nikotin rokonvegyületei, melyek hasonló receptorokat aktiválnak a méhekben és az emberben egyaránt. Azt kell mondanunk tehát, hogy idegtudományi szempontból is nagyon ígéretes felfedezésről van szó.

méhek
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.