2018. július 29., 08:00

Pettyes szárnyú muslica pusztítja a gyümölcsösöket

A pettyes szárnyú muslica több vékony héjú gyümölcsfélében, így a málnában, a szederben, az áfonyában is súlyos károkat okoz.

pettyes szárnyú muslica
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Wikipedia

Új kártevő

Kiss Balázs, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Növényvédelmi Intézet tudományos főmunkatársa elmondta, hogy a védekezést még nem sikerült megoldani. A kártevő a Távol-Keleten őshonos, Magyarországra főleg gyümölcsszállítmányokkal, elsősorban Észak-Olaszországból jut el, ahol már megtelepedett.

Fotó:  Wikipedia

Olyan fajról szó, amely az élő gyümölcsben fejlődik ki, ezért a gyümölcs nagyon hamar megromlik. Elsősorban a későn termő fajtákban tud kárt okozni – tette hozzá Kiss Balázs. A tudományos főmunkatárs elmondása szerint a vegyszeres védekezés lehetősége erősen korlátozott, stabil, gazdaságilag is racionális megoldás egyelőre Magyarországon, de Nyugat-Európában sincs.

Magyarországon először az M7 autópálya "Táska" pihenőjében fogták több példányát 2012 őszén, mára az egész országban elterjedt, Nógrád megyében, gazdaságilag is mérhető kárt okozott már 2015-ben málnában.

pettyes szárnyú muslica
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.