2019. július 26., 15:43

Permakultúra - a lusta kertész módszere

Az elmúlt hatvan évben egyre elterjedtebbé vált kertészeti stílus sokaknak csenghet ismerősen. A perma szó jelentése állandó, utalva ezzel az egyes növény, gomba, állat és rovarfajok ökológiai együttélésén alapuló módszerre, amely a táj, a domborzat és a vízrajzi adottságok kihasználásával képes egy önfenntartó rendszer működtetésére.

permakultúra
Fotó: Kamocsai Anna

Bár a permakultúra dinamikusan terjed, a 21. század tömegtermelést előtérbe helyező mezőgazdasága mellett egyelőre mégsem képes megállni a helyét, emiatt főleg kisgazdaságokban, illetve otthonaink kertjeiben találkozhatunk ezzel az agrikulturális formával.

„ A cél nem a természet kihasználása, hanem az azzal való együttműködés“

- mondta Szegi Aranka, a KompAkt nonfropit környezetvédelmi szervezet alapító tagja.

A permakultúra célja, hogy a számára hasznos fajokból önfenntartó ökológiai rendszereket hozzon létre, amelyek csak egészen kis mértékben igényelnek emberi beavatkozást. Kizárólag a természet által nyújtott lehetőségeket használja fel, nem alkalmaz semmilyen vegyszert, permetet, vagy növények növekedését serkentő anyagokat. A kártevőket azok természetes ellenségeinek betelepítésével írtja, a növényi maradványokat komposzt formájában visszaforgatja a természetbe, az állati ürüléket pedig trágyaként hasznosítja. Ez a rendszer szinte önműködő, az ember dolga csupán az öntözése (lehetőleg esővízzel), a trágyázása, valamint a termény betakarítása.
Eredete

Bár Angliában és Japánban már az 1930-as évek elején is voltak törekvések permakultúra kialakítására, a ma ismert és gyakorlott szisztéma az 1960-as évek Ausztráliájában, pontosabban Tasmánia szigetén alakult ki. Atyjaként Bill Mollison ausztrál kutatót tartják számon, aki diákjával, David Holmgrennel közösen dolgozta ki ezt a fenntartható mezőgazdasági rendszert.

Láthatatlan segítők

A lényeg a változatosságra való törekvés. Fontos, hogy kertünk kövesse az erdő felépítését, tehát a gyökérszinttől a lombkoronaszintig minél több faj képviselője legyen jelen. A földben fontos szerepe van a giliszták és a férgek munkájának, hiszen különféle nyomelemekkel és ásványi anyagokkal látják el a talajt. Furcsán hangozhat, de a különböző földalatti élőlények munkája miatt a talaj szántása, kapálása nem illik bele rendszerünkbe- árulta el Szegi Aranka a permakultúra szakértője. Hozzátette:  földalatti barátaink átmozgatják a talajt helyettünk, ennélfogva még a sok kertben nemkívánatos vakond is szívesen látott.

„A permakultúrában nem léteznek gyomok“

Talán az egyik leglátványosabb különbség a hagyományos kert és a permakultúra között a gyomnövényeknek a jelenléte. Míg a legtöbb helyen a haszonnövények mellett nem marad lehetőség más növényfajok érvényesülésére, addig a permakultúra ezzel szembemenve azt az elvet követi, miszerint minden növénynek megvan a maga rendeltetése. Az ember által gyomnak titulált növények túlnyomó része rendkívül hasznos is tud lenni.

A talajtakaró lefedésével védik azt a környezeti hatások ellen, ezen kívül fontos tápanyagokkal is ellátják a termőföldet, ezáltal más fajokat is. A biodiverzitás miatt az élőlények egymást támogatják, tehát egy esetleges betegség esetén nem érhet minket nagy kár. A gyomnövények csaliként is szolgálhatnak a kártevők számára, megóvva ezzel hőn szeretett haszonnövényeinket. Nem utolsó sorban pedig csalogatják a beporzást segítő rovarokat, amelyek kertünk számára létfontosságúak. 

Kapirgáló jóbarát

Meglepő, de egy csapat csirke is jelentős segítséget nyújthat. Trágyájuk nitrogént és egyéb alapvető elemeket tartalmaz, amelyek a hagyományos termőföldekből egy idő után kiürülnek. Azonban ügyeljünk arra, hogy amint növényeink megerősödnek, hagyni kell a baromfikat szabadon futkosni. Ennek eredményeként nem csupán bizonyos kártevőktől szabadulhatunk meg, de a szárnyasok megajándékoznak majd minket friss, vegyszerektől mentes tojásokkal is.

Kis tó, nagy haszon

A permakultúra másolja a már létező ökológiai rendszerek szerkezetét, egy kis tó kiépítése nagyszerű lehetőségeket hordoz magában, hiszen színes élővilága nagyobb biodiverzitást eredményez. Magához vonzza és élőhelyet biztosít békáknak, szitakötőknek, valamint egyes madár és növényfajokat. Gondoskodik továbbá a levegő megfelelő páratartalmáról és a talaj nedvességéről is.

Értéket őrzünk

Ahhoz, hogy permakurtúláris rendszerünk működőképes legyen, az organikus anyagokat, mint például az ételmaradékot, gyümölcs, zöldség, tojáshéjat, száraz leveleket, csirke ürüléket vissza kell juttatni a természetbe. Erre a célra tökéletes eszköz a komposztáló, ahol a kert és a háztartás által termelt hulladék számottevő részét humusz formájában újrahasznosíthatjuk, ezáltal megóvjuk környezetünket a felesleges szeméttől. A húsfélék komposztálásától viszont óvakodjunk, mert bár valóban a nagy variabilitás a cél, mégsem biztos, hogy örülnénk egy patkánycsalád komposztládánkba való beköltözésének. A komposzt nagyszerűségét misem mutatja jobban, mint a belőle termelődő humusz regeneráló ereje. Ez a kiváló anyag bármely termőföldet képes feljavítani, sőt akár a teljes mértékben tápanyaghiányos, mezőgazdasági célokra alkalmatlan talajon is termeszthetünk használatával.

Permakultúra a környezetvédelemért

Hagyományos kertjeinkben hajlamosak vagyunk a túlöntözésre, emiatt nem kizárólag ivóvizet pazarlunk, de növényeink fejlődését és életfeltételeit is károsítjuk. Az esővíz hordókban való gyűjtése nagyszerű megoldást jelenthet, a vízszámlánk csökkentése mellett ugyanis akár jelentős vízkészletet őrizhetünk meg a szárazabb időszakokra is.

A növényvédő szerek sokszor indokolatlan használata nem csupán a termény minőségét rontja, de a kártevők ellenálló képességét is növeli. A permakultúrában ehhez képest semmiféle vegyi anyag használata nem ajánlott, ezzel ugyanis felbolygatnánk rendszerünk törékeny egyensúlyát, és idegen, oda nem illő elemeket juttatnánk a talajba, növényeinkbe, haszonállatainkba, majd végül saját testünkbe. Arról nem is beszélve, hogy a megfelelő élőlények jelenlétével nem kell a kártevők miatt aggódnunk.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!