lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2019. szeptember 16., 13:29

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.

201604251508360.csirke01.jpg

A Germanwatch nevű szervezet által készített jelentés szerint a diszkont áruházak polcain található csirkehús fele fertőzött antibiotikumnak ellenálló baktériumokkal.  A Germanwatch diszkont szupermarketekben gyűjtött 59 csirkehúsmintát elemzett egy német egyetemi laboratóriumban. Az eredmények szerint

a minták 56 százalékán az antibiotikumoknak ellenálló, rezisztens baktériumok települtek meg.

Szakértők úgy vélik, a meg nem főzött húsból származó keresztszennyezés következtében súlyosan meg lehet betegedni.

Az „aggasztóan magas százalékos arány” rávilágít arra, hogy a baromfiiparban túl sok antibiotikumot használnak, ez pedig már az emberi egészséget veszélyezteti - állapítja meg a Germanwatch.

A jelentésben az áll, hogy

a Lidl, a Netto, az Aldi, a Penny és a Real diszkontáruházakból vett húsminták harmada az úgynevezett tartalék antibiotikumnak is ellenálló baktériummal volt szennyezett.

A tartalék antibiotikumok elnevezés olyan negyedik, illetve ötödik generációs gyógyszerekre vonatkozik, melyeket utolsó mentsvárként használnak a hagyományos antibiotikumokkal szemben rezisztens szuperbaktériumok ellen.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tavalyi jelentése szerint az

antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok az Európai Unióban több mint 33 000 ember halálát okozzák évente.

A halálozási arány 2007 óta emelkedett meg jelentősen, és a kórokozók olyan veszélyt jelentenek, mintha egyesítenénk a HIV-et, az influenzát és a tuberkolózist - figyelmeztet a közlemény.

Szakértők szerint a hús megfelelő főzésekor ezek a baktériumok elpusztulnak, ám a nyers, meg nem főzött húsból – például a vágódeszkáról , a késről – származó keresztszennyezés révén meg lehet betegedni, sőt akár halált is okozhat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.