2018. július 28., 07:07

Mi a megoldás a klímaváltozás okozta károkra?

Rendszerszintű megoldások nélkül, mint amilyen a kockázatitőke-alap, a mezőgazdasági termelőknek nincs lehetőségük a klímaváltozás ellen védekezni a jövőben, talán csak két év múlva. Ezt a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsa (RPPS) közölte a sajtóval arra a felhívásra reagálva, amelyet Gabriela Matečná (SNS) mutatott be szerdán, és amelynek értelmében pályázni fog lehetni az öntözőberendezések építésére és felújítására.

201706222016450.szaraz01.jpg

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) rendszerszintű megoldást kínál az extrém szárazságok ellen folytatott küzdelemre. Pályázatot hirdetett - 22 millió euró értékben - az öntözőberendezések építésére, felújítására és korszerűsítésére.

A tanács azt kéri a kormánytól, hogy a jelenlegi helyzettel foglalkozzon. Az öntözőberendezések építésére meghirdetett pályázat, amelyet Matečná miniszter asszony meghirdetett, az RPPS szerint nem elég.

Addig még sok mezőgazdasági termelőnek kell tönkremennie, illetve sok alkalmazottat kell elengedni az ilyen vállalatokból – magyarázta a tanács a jelenlegi helyzetet. „Ezért arra szeretnénk megkérni a miniszter asszonyt, hogy az ígéretének a másik felét is teljesítse, és mutassa be a mezőgazdászok anyagi támogatásának végleges formáját” – közölte Patasi Ilona, az RPPS elnöke.

A tanács továbbá közölte: az a 98 délnyugat-szlovákiai vállalat, amelyet legjobban sújtott a szárazság, összesen 28,6 millió eurós veszteséget könyvelt el 2017-ben.

Az adat a Szlovák Statisztikai Hivatal elemzéséből derül ki, melyet a Földművelésügyi Minisztérium megrendelésére végeztek. A Statisztikai Hivatal azokkal a vállalatokkal is kiegészítette az elemzést, amelyek kisebb károkat szenvedtek. A hivatal által közzétett jelentés összesen 34,6 millió eurós kárról számolt be – zárta az RPPS.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.