2018. április 10., 15:21

Mezőgazdasági minisztérium újabb sikertelen éve

Egyelőre sajnos a mezőgazdasági minisztérium igyekezete csak szavakban nyilvánul meg. Hiába hoz törvényeket a hazai termelők támogatására, hiába próálja megszorítani a nagy üzletláncokat az agrárkülkereskedelmi mérleg 2017-ben továbbra is növekedett, méghozzá jelentősen, 9,7%-al a 2016-os évhez.

tehenek-2.jpg
Médialapozó

Az agrártermékek behozatala és kivitele közti különbség évek óta fokozatosan növekszik, és ez megoldhatatlan problémaként tornyosul a mindenkori agrárkormányzat előtt. Az EU csatlakozás előtt már voltak kétségek, hogy a kinyílt piac olyan kihívásokat állít az hazai agrárium elé, amelyekben a vidék vesztessé válik.

Hiába állították pozitív példaként elénk Ausztriát, ahol szintén jelen voltak ezek a kétségek, de tudatos munkával elérték, hogy bár az agrárbehozataluk háromszorosára nőtt, de emellett az agrárkivitelüket is ilyen arányban tudták növelni.

Fotó:  Matus Tibor

Sajnos nálunk ez nem így alakult. A tönkrement, leépített feldolgozóiparral nem lehetett eredményes az ország, és a elő-előbukkanó szándék mellett sem volt sikeres a hazai feldolgozóipar újraélesztése. Az alábbi táblázatban látható, hogy az olló a behozatal és a kivitel között folyamatosan növekszik, és csupán Simon Zsolt agrárminisztrekedése idején tudta a hazai agrárium és élelmiszeripar ezt a különbséget csökkenteni.

 

tehenek-2.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!