Megnyitottak,de az esőzés miatt be is zárhattak a mátyusföldi szedd magad eperföldek

Horváth Szomolai Andrea 2019. május 28., 19:31

A gazdálkodók szerint a szokatlanul hideg, csapadékos májusi időjárás pusztítólag hat a gyümölcsösökben. A mostoha természeti körülmények a cseresznyésekben és az eperföldeken okozzák a legnagyobb kárt. Míg a hétvégén a Mátyusföldön is megnyitottak az első szedd magad eperföldek, a hét elején már zárni is kellett, hiszen újra özönvízszerű eső árasztotta el a földeket. Általánosságban elmondható, hogy a termesztők által kínált eper ára is emelkedett.

A farkashidai termés Fotó: Horváth Szomolai Andrea
KAJAL

Mátyusföldön elsők között nyitott ki hétvégén a kajali szedd magad eperföld. A környékbeliek közt gyorsan terjedt a hír, hogy az idei évadtól kezdve már a Vágsellye és Galánta közt elterülő Kajalon is lehet epret szedni a tavalyi év folyamán telepített ültetvényen.

Lauro Osztényi Gabika, harmadik generációs kertész elmondta portálunknak, az udvardi, legendás Emil ültetvénye (Emilove sady) birtokosa, Emil Schultz inspirálta őket arra, hogy kihasználják a Mátyusföld kedvező körülményeit és Kajalon is eperföldet telepítsenek. A mezőgazdasági minisztérium által kiírt Fiatal Földművelő (Mladý farmár) pályázatot kihasználva Gabikáék belevágtak a nem kis beruházást igénylő telepítésbe és tavaly augusztusban kiültették az Joly és Clery típusú eperpalántákat, amelyeket Olaszországból hozattak. A mezőgazdász hozzátette az idei év időjárása nagyon specifikus, áprilisban nagyon beindult az epertermés, aztán meg a hirtelen jövő hidegek lelassították a természetes érési folyamatot.

Képgalériánk:
A kajali eperföldön Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A kajali szedd magad eper akció május utolsó hétvégéjén indult meg, a közösségi hálón gyorsan terjedt a híre annak, hogy már a Mátyusföldön is van ilyen lehetőség. A kajali szedd magad eper kilója 2,50 euróba kerül. Az előre leszedett gyümölcsöt 5 euróért kínálják a termelők. Az érdeklődőknek ajánlott figyelni a kertészet oldalát (Záhradníctvo Gabika), ahol mindig aktuális információkkal látják el az érdeklődőket.

TORNÓC

A Vágsellye szomszédságában fekvő Tornócon (Trnovec nad Váhom), Sókszelőce irányába, az artézi kúttal szemben, a 363-as házszám alatt található az eperültetvény. A gyűjtést május 27-én indították,de a kedvezőtlen időjárás miatt már másnap le is kellett állítani. A szedd magad eper ára 2,60/kg.  Aki nem akar bajlódni a saját kezű szedéssel, 6 euróért veheti a gyümölcs kilogrammját, ez az ár egy euróval emelkedett a tavalyihoz képest. Az érdeklődők a Jahody – Trnovec nad Váhom Facebook oldalon kaphatnak információkat.

FARKASHIDA

A Nagyszombat és Szered közti Farkashida (Vlčkovce) település melletti eperföld nagyon népszerű. Az érdeklődőket táblák navigálják ki a földekhez. A farkashidai föld híres arról, hogy kizárólag biológiai vegyszereket használnak, a földeket nem gyomirtózzák, kapával és rotációs kapávalkezelik a talajt. A helyszínen lehet vásárolni eperszedő kosárkákat és edényeket is. A tulajdonosok értesítése szerint jelenleg a Rumba, a Darselekt és a Daroyal eper érik.

A gyűjtést május 27-én kezdték, a kedvezőtlen időjárás miatt a termesztő értesítése alapján csak a hét másik felében tudják újra megnyitni a szedd magad akciót. Egy kiló szedd magad eper ára 2 euró, az előre leszedett gyümölcsöt 4.50-ért kínálják, tavaly az előre szedett gyümölcs ára 3,50 euró volt. Információkat a Jahody Vlčkovce Facebook oldalon találhatnak, amelynek tartalmát rendszeresen frissítik.

Joly epertermés Kajalról Fotó: Horváth Szomolai Andrea

0 HOZZÁSZÓLÁS