2018. április 11., 15:00

Megint vizsgálódtak az élelmiszer-ellenőrök

Közzétette legutóbbi ellenőrzéseinek adatait az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerigazgatóság. Ezekből kiderül, hogy a boltokban februárban az élelmiszereken, valamint a friss zöldségen és gyümölcsön végzett 3 261 ellenőrzés során több 1 281 esetben találtak elégtelenséget és számos büntetést is kiszabtak.

Bevásárlókosár - élelmiszer
Fotó: pixabay.com

A hiányosságok közé tartoztak a sérült műanyag csomagolások, de az is előfordult, hogy a húspultok és zöldséges standok melletti mosdóknál nem volt biztosítva a meleg víz. Az ellenőrök sok helyütt rendetlenségre, koszra, zsíros felületekre is bukkantak, de számos esetben az árufélék raktározása sem felelt meg a normáknak, írja az aktuality.sk hírportál.

Rágcsálóürülék és lejárt szavatosságú áru

A legkirívóbb és legelrettentőbb esetként az ellenőrök a külső raktárhelyiségek beázott mennyezetét, a penészt, a málló vakolatot és a piszkos padlót említették, amit csak tetéz a padlón talált rágcsálórürülék. Másutt lejárt szavatosságú élelmiszert találtak, vagy éppen penésszel beszőtt hűtőpultot.

Olyan termékek is akadtak szép számmal, amelyeken nem volt szlovák nyelvű felirat és tájékoztató. A hűtőpultok sem voltak mindig makulátlanok, rovartetemeket vagy éppen kiolvadt élelmiszert találtak bennük. Akadtak üzletek, amelyek megúszták helyszíni bírsággal, mások ellen viszont eljárást is indítanak. Az élelmiszer-ellenőrök összesen 141 990 euró büntetést róttak ki februári portyájuk során.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!