2019. június 18., 19:27

Magyarok tartottak lovasbemutatót a brit királyi család előtt

Hortobágyi csikósok részvételével zajlott le idén a hét évtizedes hagyományokra visszatekintő brit lovasrendezvény, a Royal Windsor Horse Show, amelynek a királyi család windsori birtoka adott otthont.

windsor_horse_show.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: magyarmezőgazdaság.hu

A program szervezői a tavalyi esztendőben, Magyarországon tett látogatásukkor kerültek kapcsolatba a Hortobágyi Nonprofit Kft.-vel, s látva a csikósok bemutatóját úgy döntöttek, meghívják a magyar lovasokat is a Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett eseményre. Noha a csikósok több alkalommal léptek már fel az országhatáron kívül, a tény, hogy a királyi család előtt mutathatták be a magyar lovas hagyományokat, óriási megtiszteltetést jelentett számukra.

Az ötnapos Royal Windsor Horse Show-n öt csikós (Bordás János, Garai János, Garai Lajos, Kosina Péter és Pinczés László), egy Puszta-ötös hajtó (Nagy Gábor), valamint Kassai Lajos ötszörös lovasíjász-világbajnok vett részt tanítványaival Magyarországról.

Helyszíni felkészülésük első napján a műsor rendezőjének instrukciói alapján, a megadott időkorláthoz igazítva kellett kialakítani műsorukat – szakadó esőben, bokáig érő sárban gázolva. Ezt követték a másnapi próbák, valamint a főpróba, amely során a 16 résztvevő csoport egyben, a forgatókönyvnek megfelelően mutatta be műsorát.

A 400 ló és 500 közreműködő kontrollált mozgatása elképesztő szervezettséget kívánt a szervezők részéről, nem beszélve arról, hogy a rendezvény egésze alatt összesen mintegy 4,5 ezer ló volt jelen a helyszínen.

Az esemény alkalmával összesen hat alkalommal tekinthették meg a látogatok a magyarok bemutatóját: három alkalommal a Viktória királynő tiszteletére rendezett 90 perces előadás részeként, háromszor pedig különálló, 15 perces bemutatók alkalmával – mindvégig teltház előtt. A magyarok beszámolója szerint II. Erzsébet királynő fia, Eduárd wessexi gróf személyesen gratulált nekik, miután kétszer is megnézte műsorukat.

Tetszett, hogy milyen nagy a harmónia a lovak és a csikósok között

– mondta.

Fotó:  magyarmezőgazdaság.hu

Az esemény végeztével, Garai Lajos csikós jóvoltából a magyar „küldöttség” ajándékkal készült: egy karikás ostorral, amit Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni nagykövet adott át II. Erzsébet királynőnek. S végül egy kis érdekesség: Windsorban az angol királynő mindössze egy családnak engedélyezte a lovaskocsik üzemeltetését, ennek a kivételes családnak is évszázados hagyománya e mesterség.

A családi vállalkozás legfiatalabb tagja nagyon megörült a magyarokkal való találkozásnak, hiszen kiderült, kizárólag magyar tenyésztésű nóniuszokat használnak fogataikban.

Mint mondta, e fajtát erőteljesebb testfelépítés, nagyobb munkabírás és kitartás jellemzi, mint az Angliában tenyésztett lovakat.

windsor_horse_show.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.