Katasztrófa közeledik? A méhészek szerint Szlovákiában a dolgozó méhek gyakran csak egy hétig élnek

ma7 2019. augusztus 15., 09:49

A réteken fogytán vannak a rovarok, főleg a méhek. A méhek és a beporzó rovarok számának csökkenése évek óta ismert jelenség, a szakemberek régóta kongatják már a vészharangot.

Fotó: cas.sk

Ez volt az egyik témája a kiszucai méhész találkozónak, amelyre Gerebes (Povina) községben került sor. Elhangzott, hogy a dolgozó méhek élettartama átlagban 6 hét. A munkásméh élettartama főhordás esetén 4-7 hét. A kikelést követően a munkamegosztásuk nagyon precíz és megtervezett.

Szlovákiában a szárazság, a vegyszerek, valamint különböző betegségek következtében élettartamuk sokszor csak egy hetet tesz ki.

Ezért van kevesebb méz, ami tetejébe egyre drágább.

A méhészek félelmüket fejezték ki, hogy Szlovákiában is megjelenhet az agresszív kínai lódarázs,

melynek előfordulását már jelezték Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, valamint Olaszországban is.

A méhekre veszélyes ázsiai lódarázs

A „Vespa velutina” kártétele  jelentős. A 3 cm-re megnövő darazsak a kaptár bejáratánál várakoznak a méhekre, s kíméletlenül lecsapnak rájuk. Így nemcsak elpusztul a kijáró méhek nagy része, a veszélyt érezve ritkábban is fognak kiszállni, így lecsökken a virágpor-tartalékuk, ami a méz csökkenéséhez vezet.

Az ázsiai lódarazsak egész nyáron aktívak, és még ősszel sem pihennek.

Vagyis, pont akkor akadályozzák a méheket munkájukban, amikor azok a téli időszakra készülnének. A méhek áttelelése így veszélybe kerül. Emiatt ment tönkre nagyon sok méhész Franciaországban.

Fotó: cas.sk

A 9,35 centiméter szárnyfesztávolságú lódarazsat a mianmari határ mentén, a kínai Jünnan tartományban azonosították. A tudósok úgy gondolják, hogy a királynő még nagyobb lehet. A lódarázs a világ egyik legveszélyesebb rovarja, fullánkja 6,35 milliméter hosszú, mérge pedig súlyos allergiás reakciót válthat ki. A lódarazsaknak 22 faját és több mint 5000 alfaját ismeri a tudomány.
A kaptárlevegő felhasználása

A kiszucai méhészek nemrég felfedeztek egy érdekes módszert az immunitás javítására. A kaptárlevegő felhasználásáról van szó, az apiterápiás ház révén. Ez a módszer jó hatássaal van az allergiás betegségek kezelésénél, valamint az immunitás fejlesztésénél. 

Képgalériánk:
Fotó: cas.sk

Milyen következményekkel járna, ha kihalnának a méhek? 

Állítólag már Einstein is megállapította: 

Ha a méhek kihalnak, az embernek legfeljebb négy éve lesz a Földön.”

A méhek a legfőbb beporzók. Természetesen nemcsak a különféle méhfajok, hanem még egyes pillangó-, madár- és denevérfajok is segédkeznek a beporzásban. De a méhek körülbelül a rovarbeporzású növények 80%-át porozzák be, köztük a legtöbb gyümölcsfát. Ezen túl a méhecskék legfőbb emberi fogyasztásra is alkalmas érdeme: a méz.

A méz sokkal egészségesebb a cukornál és számos gyógyhatása is van, mint például: csökkenti a koleszterinszintet (egészen pontosan a méhpempő) és a fejfájást, hiszen növeli a szerotonin szintet, ami fájdalomcsillapítóként hat.

A méhpempő továbbá gyógyító hatással bír érelmeszesedésnél, pajzsmirigy-túlműködésnél, szívinfarktusnál, valamint daganatos betegségeknél, ugyanakkor csökkenti a vércukorszintet, és kiváló immunerősítő is. Nem utolsó sorban menstruációs panaszok, klimax, avagy az impotencia, prosztatabetegségekre tett hatásai is jótékonyak.

Mária Terézia már a 18. században tudatosította, hogy a kis teremtményekre királyi figyelmet kell fordítani, de sajnos idővel erről az emberek valahogy megfeledkeztek.

Forrás: cas.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS