2019. augusztus 20., 11:11

Imreg falujában is kimutatták a sertéspestist

Állami Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) igazgatója, Jozef Bíreš bejelentése alapján a Tőketerebesi járásban újabb sertéspestises eseteket észleltek.

sertespestis-2.jpg

A sertéspestises esetek száma augusztus huszadikára tovább emelkedett. 

Imreg község egyik háztáji tenyészetében kedden az afrikai sertéspestis újabb esetét vették nyilvántartásba. A betegséget egy házi sertésnél állapították meg, ezen kívül pedig két újabb vaddisznónál is diagnosztizálták.

Jozef Bíreš, a sajtótájékoztatóján elmondta: Imregen ez már a harmadik eset, de a pestis egyelőre az ún. fertőzött területen belül lokalizálódik, nem terjedt tovább.

A mai nap folyamán három községben öljük le a sertéseket. Meglátjuk, hogy a levágott állatoknál kimutatják-e az afrikai sertéspestis kórokozóját. Ez azért fontos, hogy az állatorvosok tudják, sikerült-e lokalizálni a fertőzést, vagy pedig tovább terjed

– fejtette ki Bíreš.

Az ŠVPS igazgatója szerint beigazolódni látszik, hogy Délkelet-Szlovákiában a vaddisznók a fertőzés fő forrásai.

Ha két olyan tényező találkozik, mint a fertőzött vaddisznó és a gondatlan tenyésztő, akkor ebből szükségszerűen következik a házi sertések megfertőződése

– tette hozzá Bíreš.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.