EP-választás: az uniós agrártámogatási forma mindenki számára fontos

ma7 | MTI 2019. április 30., 08:16

A közös agrárpolitikában (KAP) nincs igazságosabb támogatási forma, mint a mezőgazdasági célok segítése - mondta a magyar agrárminiszter hétfőn Nyíregyházán.
Nagy István egy gazdafórum előtt megtartott sajtótájékoztatón emlékeztetett, a kap 2021 és 2027 közötti forrásairól ezekben napokban és hetekben tanácskoznak és vitáznak Brüsszelben, az innen érkező "aggasztó" hírek szerint Brüsszel a gazdatámogatások rovására fogalmazott meg migrációt támogató és segítő célkitűzéseket.

Mint mondta, Brüsszel a vidékfejlesztési támogatásokon belül szeretne a vidéken élő migránsok integrációjára és életkörülményeinek javítására forrásokat biztosítani, de a magyar kormány álláspontja szerint ezt a pénzt teljes mértékben a gazdálkodók segítésére kell fordítani.

Minden egyes eurocent és nemzeti forrásból juttatott forint befolyásolja a termelők boldogulását és gazdálkodását, de az európai uniós források mértéke az élelmiszerárak szintjét is nagyban meghatározza - hangsúlyozta az agrárminiszter.

Nagy István leszögezte, a magyar kormány leghatározottabban visszautasítja a gazdáknak járó uniós vidékfejlesztési források csökkentését, a nekik szánt pénzből más célok finanszírozását.

A tárcavezető a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a támogatási források csökkentése ellen tiltakozó aláírásgyűjtésért. Szavai szerint a gazdák megértették ennek a súlyát és értékét, mivel a petíciót nagyon sokan írták már alá.

A közelgő európai parlamenti (EP-) választásokra utalva Nagy István azt mondta, "a voksoláson arról döntünk, hogy a következő években a magyar emberek és gazdák érdekeit szem előtt tartó, vagy a brüsszeli érdekeket Magyarországon érvényesíteni akaró képviselők dolgozzanak az Európai Parlamentben".

0 HOZZÁSZÓLÁS