2018. szeptember 30., 08:15

Egyedi illetékkel vágná meg az SNS az üzletláncokat

Októberben tárgyalná a parlament, és jövőre léphetne érvénybe az a törvényjavaslat, amelyet a koalíciós SNS képviselői terjesztettek be. A törvényjavaslat az üzletláncokat egyedi illeték befizetésére kötelezné a forgalmuk 2,5 százalékának nagyságáig. A befizetett összegből a szlovákiai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok számára képeznének forrásokat.

201510201451190.hazai01.jpg

A törvényjavaslat előterjesztője, Radovan Baláž (SNS) szerint az őstermelőtől a kereskedelemig terjedő értékláncon belül a hozzáadott érték elosztása meglehetősen egyenlőtlen, így a megtermelt haszon java része az üzletláncoknál csapódik le. A törvényjavaslat egyben segítené a hazai élelmiszer önellátást is, a befolyt adókból pedig kompenzálni lehetne a mezőgazdasági termelésben előforduló negatív hatásokat, vagy emelni lehetne a vevőközönség ismereteit a hazai termékekről és azok biztonságos mivoltáról.

Kollégája, Stanislav Kmec szerint a törvényjavaslattal el szeretnék érni, hogy a régiókban fejlődjön az élelmiszer-feldolgozási kultúra és tradíció, mivel mindegyik régió büszkélkedni tud valamilyen helyi specialitással, amelyek keresettek külföldön is.

Az egyedi elvonásokat azon üzletláncoknál alkalmaznák, amelyeknek boltjai legalább két járásban jelen vannak, a boltok egységes arculattal rendelkeznek, és közös kommunikációs és marketingtevékenységgel bírnak, valamint a forgalmuk 10 százaléka az élelmiszerkereskedelemből származik, és a háromhavi bevételük meghaladja az 5 ezer eurót.

Az SaS rögtön reagált a javaslatra, és úgy vélik, hogy az egyedi illeték emelheti az élelmiszerek árait, illetve attól is tart, hogy a javaslat elriasztja majd a befektetőket a kereskedelem területén, és félő, hogy a polgárok külföldön fognak bevásárolni.

Jana Kiššová, az SaS képviselője megállapította, hogy az árnövekedés Szlovákiában gyorsul, és az utóbbi időben főképp az élelmiszerek árai emelkedtek, ami az emberek vásárlóerejének további csökkenéséhez vezethet.

Az SaS azt is jelezte, hogy amennyiben ez a törvény átmegy, és ők kormányba kerülnek, akkor ez lesz az első törvény, amelynek megszüntetését kezdeményezni fogják.

Ma7 vélemény:
Amennyiben:
- jóváhagyják a javaslatot,
- be tudják szedni az illetéket,
- el nem lopják a befolyt összeget,
- amennyiben az SNS végre tényleg kitalálna valamit az élelmiszeripar felemeléséért,
- az SaS kormányra kerül,
- az új kormányban szintén meg lesz az akarat a befolyt összeg lenyúlására,
- ….
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.