Drasztikusan csökkenhet a húsfogyasztás

ma7 2019. június 03., 10:50

Háttérbe szorul a „rendes” hús? Bár 2040-ig jelentősen nő a hús és azon termékek fogyasztása, melyek a húsra emlékeztetnek, de ennek a termékpályának csak a töredékét fogja az állattenyésztés megtermelni.

A legtöbb kiskereskedelmi lánc polcain egyre növekvő tempóban jelennek meg azok a termékek, melyek a húsfogyasztás kiváltására kínálnak alternatívát. A vegetáriánus, zöldség alapú termékek – a fogyasztói igényeket követve – már most is jelentős helyet foglalnak el a fogyasztói kosarakban.

A legnagyobb változást azonban a laboratóriumokban előállított mesterséges húsok fogják hozni.

Egy tanulmány szerint 2040-ben szinte annyi „laborhúst” fogunk enni, mint vágóhídon feldarabolt oldalast, csülköt, vagy épp hátszínt.

A tanulmányt az A.T. Keatney (amerikai tanácsadó cég) készítette. A „How Will Cultured Meat And Meat Alternatives Disrupt The Agricultural and Food Industry?” című írás bemutatóján Carsten Gerhardt, a cég mezőgazdasági szakértője elmondta:

Nem mással kell szembenéznünk, mint a húsipar végével

– legalábbis ahogy most ismerjük.

2040-re a hagyományos hústermékek piaci részesedése 40 százalék körül lesz. Ezzel szemben a termékpálya 35 százalékát már a „laborhúsok” fogják uralni. A húst helyettesítő termékek részaránya 25 százalék lesz.

Az elemzés kitér arra, hogy az átalakulás jelenlegi motorja ugyan a társadalmi elvárások, környezetvédelmi szempontok, a fogyasztási szokások megváltozása, de hosszú távon gazdasági szempontok is segíteni fogják a hagyományos húst helyettesítő termékek elterjedését.

Az alternatív termékek előállítása sokkal kevesebb energiát igényel.

Kisebb területen, jóval kisebb költséggel lehet majd olyan élelmiszereket előállítani, melyek kielégítik a fogyasztók igényeit, mint amennyiért egy hagyományos gazdaság képes húst előállítani - a vásárlóknál pedig mindig is elsődleges szempont lesz az ár.

Gerhard kiemelte, hogy egy ilyen gazdasági lehetőség radikális változásokat fog okozni az élelmiszeriparban, új cégek teljesen új üzleti modellek felállításával, újszerű ellátási láncok kiépítésével fognak sorra megjelenni.

Képgalériánk:

0 HOZZÁSZÓLÁS