Az élelmiszerfeleslegek ésszerű felhasználásáról a budapesti Európai Élelmiszerbankok közgyűlésén

ma7 | MTI 2018. május 22., 16:35

Harminc országból csaknem 100 résztvevő, köztük élelmiszerbankok vezető képviselői, törvényhozók, szakértők és multinacionális cégek vezetői érkeznek Budapestre az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének (FEBA) éves közgyűlésére, amely csütörtökön veszi kezdetét.

Fotó: pixabay.com

Európában 24 tagja van a szövetségnek és 388 élelmiszerbank működik a tagországokban, segítséget nyújtva csaknem 8,1 millió nélkülöző számára. A szombatig tartó közgyűlés célja, hogy a tagországok olyan logisztikai és IT-megoldásokat találjanak, amelyekkel az élelmiszerbankok működése még hatékonyabbá tehető.

Az élelmiszerbankok működésükkel konkrét megoldást nyújtanak az élelmiszerfeleslegek hasznosítására és az élelmiszerellátás biztosítására. Az Európai Unióban egy 2016-os mérés alapján mintegy 42 millió ember (Eurostat, 2016) nem jut kellő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez.

A tájékoztató idézi Jacques Vandenschrik, a FEBA elnökét, aki elmondta, hogy az élelmiszerbankoknak világszerte kettős céljuk van. „Egyrészt az élelmiszerláncok szereplőitől – kereskedőktől, termelőktől, gyártóktól – gyűjtjük össze a náluk keletkező élelmiszerfelesleget, másrészt ezt a jelentős mennyiségű élelmiszert –- amely európai szinten tavaly elérte a 297 ezer tonnát – eljuttatjuk karitatív szervezetek segítségével oda, ahol erre a legnagyobb szükség van” – hangsúlyozta a FEBA elnöke.

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országban felhalmozódó élelmiszer-feleslegek és a rászorulók között, elősegítve az éhezés és az élelmiszerpazarlás csökkenését Magyarországon.

Az Élelmiszerbank több mint 13 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, amelyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagoláshibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. 2017-ben 9 ezer 300 tonna mentett élelmiszerrel több mint 300 ezer nélkülözőnek nyújtottak segítséget.
0 HOZZÁSZÓLÁS