2019. március 30., 12:20

A méhek betegségeiről

Beköszöntött a tavasz, és a mézelő méhek is elkezdik egész éves szorgoskodásukat. Talán itt az ideje, hogy ezúttal a méhek betegségeiről ejtsünk szót.

méh, kaptár
Fotó: Pixabay
Nozéma  

A nozéma, más néven gyomorvész a mézelő méhek egysejtű parazita által okozott betegsége. A Nosema apis fertőzés gyakran hasmenéssel jár, és a beporzási hatékonyság és a méztermelés csökkenését okozhatja, súlyos fertőzés esetén a család pusztulását. Amennyiben az anyák fertőzöttek, kevesebb petét raknak le. A parazita a kifejlett rovarok bélhámsejtjeit támadja meg, ahol a kiszabaduló spórák a bélcsatornába ürülnek és a bélsárral távoznak. A fertőzés mézzel, vízzel, a lépek tisztítása során következhet be. Tavasszal a betegség előfordulása gyakoribb. Bár a parazitózis a méhek általánosan jellemző betegsége, gyakran észrevétlen marad, mert a klinikai tünetek nem mindig súlyosak. A kifejlett méhek tisztogató munkájuk során nyelik le a nozémaspórákat, amelyek a középbélben felnyílva fertőzik meg az egyedeket. A fertőzött méh belében 30-50 millió spóra is képződhet. A spórák a beszáradt bélsárban akár egy évig is fertőzőképesek maradnak. A fertőzött méhek klinikai tüneteket alig mutatnak, legfeljebb a potrohuk tűnik duzzadtnak. A fertőzés kimutatása többnyire mikroszkópos módszerrel történik, a béltartalom kivizsgálásával. 

Varroosis

A Varroa destructor atka sötétbarna, lapított, pajzsszerű testű ízeltlábú, amely a kifejlett méheket és a fiasítást is veszélyezteti. Először 1904-ben Indonéziában fedezték fel, onnan terjedt el az egész világon. Az atkákat szabad szemmel is észre lehet venni a méheken és a kaptársöpredékben. Ez a parazita 18–70 óráig képes a méh nélkül életben maradni, ezért a terjedésében fontos szerepet játszik a méhek érintkezése. A vándorló méhtartás vagy a fertőzött méhek importja azt eredményezte, hogy ez a parazita gyorsan elterjedt világszerte, és igen súlyos károkat okozott. Feltételezhető, hogy az atka és a vírusfertőzés között kapcsolat lehet, ezért komplex betegségként atka-vírus szindrómának nevezték el a jelenséget, amikor a méhcsaládok egyidejűleg fertőzöttek vírusokkal és atkával. Ezért is nagyarányú a családon belül a pusztulás. Gyógyítani csak olyan készítményekkel lehet, amelyek Szlovákiában regisztrálva vannak. A gyógyítás állatorvosi felügyeletet igényel.

Európai költésrothadás

Az európai vagy enyhe költésrothadás a nyitott fiasítás betegsége. A Melissococcus pluton nevű nem spórás baktérium okozza. Az európai költésrothadás során az álcák ellapulnak, elhalnak, közben fokozatosan barnulnak és savanykás szagot árasztanak. Az álca maradványa gyufaszállal kiemelhető, nem nyúlós. A tisztogató méhek eltávolítják az elpusztult álcákat, ennek ellenére a baktérium átjuthat az egészséges fogékony álcákra. A jól tisztogató családoknál évekig tünetmentes lehet a fertőzés.

Nyúlós költésrothadás

A nyúlós vagy amerikai költésrothadás a fedett fiasítás betegsége, amit a Paenibacillus larvae okoz. Ez a kórokozó szintén a mézelő méh lárváiban és bábjaiban okoz tüneteket. A fertőzött lárvák elpusztulnak, a maradványuk sűrűn folyó, nyúlós anyaggá alakul. Miután beszárad, a sejt aljára tapadó, fekete pörkké alakul. A beszáradt pörköket a tisztogató méhek nem képesek eltávolítani. A spórák ellenállóak, fertőzőképességük akár több évtizedig is fennmaradhat. Mindkét költésrothadás bejelentési kötelezettség alá tartozik. A fertőzött családok kezelése nem lehetséges, a kórokozó kimutatása után a fertőzött családok likvidálását rendeli el a hatóság.

Pleva László állatorvos

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.