A gazdálkodók riadót fújnak: túlságosan elszaporodtak a mezei pockok

ma7 2019. augusztus 17., 15:46

Szlovákia déli és nyugati részén a mezei pockok túlszaporodása a mezőgazdászok számára nagy problémát jelent.

Fotó: Archívum

Tavasszal, az enyhe telet követően, a pockok a legtöbb problémát a mezőgazdászoknak a Nagyszombati kerületben okozták.

A helyzet azonban most már rosszabbra fordult, elszaporodtak Szlovákia más területein is.

A termést megdézsmálják a Nagyszombati és a Nyitrai kerületben Galánta, Léva, Bán (Bánovce nad Bebravou) vidékén is. Csehországban is nagy problémát okoz a pockok szaporulata.

A mezei pockok túlszaporodása Szlovákia déli és nyugati részén tapasztalható, tájékoztatott Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője. A mezőgazdászok eddig még nem tudták kiszámítani, milyen kárt okoztak a nem kívánt rágcsálók. A kamara állítása szerint

még nincs teljes kimutatás a kár nagyságáról,

mert még nem jelezte minden tagjuk a veszteség mértékét.

Fotó: Archívum

A pozsonyi régióban a kár 780 ezer euróra becsülhető, 5 500 hektár földterületen. Legjobban sújtottak a Malackai (Malacky), Bazini (Pezinok) és Szenci (Senec) járások. Néhány farmer termelési kiesése 25%, de vannak olyan termelők is, akiknek szinte az egész termését felfalták a pockok.

A mezei pocok kárt tesz a gabonafélékben, de nem kíméli a cukorrépát és a kukoricát sem,

fejtette ki a szóvivő.

A mezei pocok szinte minden növényt, vagy növényi származékot megeszik, válogatás nélkül. Magvak, füvek, gyökerek, bogyók, gyümölcsök teszik ki a tápláléka nagy részét. Lekérgezi a fiatal fákat, a kukoricacsövön felfutva kirágja a szemet. Télen a eltárolt terményt is károsíthatja.
 A pockok szaporodása

Rendkívül gyors szaporodásának köszönhetően és kedvező időjárási körülmények esetén pocok-túlszaporodás alakulhat ki.

Régebben csak 5-7 évenként fordult ez elő, az utóbbi időszakban egyes megfigyelések alapján, 2-3 évente kell szembenézni a kártevő elszaporodásával.

A pocok szaporodására jellemző, hogy egy évben 5-6-szor (kedvező időjárás esetén akár 10szer is!) fial, a vemhességi ideje 21 nap. Egyszerre 3-8 (egyes források szerint 8-13) utódot hoz világra.

A mezei pocokkal találkozhatunk a természetben sétáink alkalmával, hiszen élettere főleg a szántók és a legelők, de túlszaporulat esetén akár az emberi lakhely közelében is megjelenik. Akár otthon, a kertben is találkozhatunk velük.

Tudnunk kell azt is, a mezei pocok több mint 20 betegség hordozója.

Védekezés a mezei pockok ellen

A túlszaporulat előrejelzésére és a mezei pocok elleni védekezés szükségességének eldöntésére különböző módszereket alkalmaznak. A jól végzett agrotechnikai védekezés ugyanolyan hatásos lehet, mint a vegyszeres állománygyérítés. A talajmunkával ugyanis elpusztulnak a fészkek. (Viszont a mélyen fészkelő egyedeket a szántás sem éri el!)

A gazdálkodók a mezei pockok elleni harcban különböző módszereket vetnek be.

A pocoklyukba Stutox nevű speciális készítményt tesznek, de ez nem 100%-os  hatékonyságú, ugyanis esős időszakban, ha felhígul, esetleg csak a pocok táplálékául szolgálhat.

Képgalériánk:
Fotó: Archívum

A farmerek ráadásul csak 2019. augusztus 31-ig használhatják a Stutox-I-et a rágcsálók elleni védekezésre az érvényes szabályok, engedélyezés alapján.

Fontos a földterületek gondos művelése, ugyanis az elhanyagolt, műveletlen, gazos területeken a pockok gyorsan túlszaporodnak. A pockok járatainak megsemmisítésével, talajműveléssel, avagy a kiszántásos módszerrel megakadályozható, hogy pocokcsaládok telepedjenek le az adott területen. Nagyon fontos a mezei pocok jelenlétére utaló jelek állandó megfigyelése, hogy időben lehessen felvenni a harcot a kártevők ellen, tette hozzá a szóvivő.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS