A füge, a kedélyjavító

Baán Szabó Ilona 2019. augusztus 25., 14:47

A közönséges füge (Ficus carica) az eperfafélék családjába tartozó fás szárú cserje vagy kisebb fa. Akár 10 méter magasra is megnőhet, és akár 100 évig is elélhet. Őshazája Kis-Ázsia, de már az ókorban az egész Földközi-tenger térségében meghonosodott.

Dugványozással vagy bujtással szaporítható. Szereti a fagymentes, védett, napos helyet. 3-4 év után kezd el teremni, az első bőséges termést a növény 8 éves korában hozza. Az egészséges füge a további években sok új hajtást hoz. Ezeket, ha szükséges, megritkítjuk.

A téli fagy elől takarni kell a bokor tövét földfelkupacolással,

mert -15 °C-nál már a növény károsodhat. Az elfagyott, kiszáradt ágakat tavasszal tőből kivágjuk. A hajtásvégeket, ha elfagytak, visszavágjuk, de csak április végén, amikor már az ép rügyek elfakadtak.

Az egészséges hajtásvégeket soha nem szabad visszametszeni, ugyanis a termést metszenénk le.

A nálunk termő fügebokrok kivétel nélkül adriai típusúak, mag nélküli gyümölcsöt érlelnek. Ezek a gyümölcsök aszalásra nem alkalmasak. A déli országokból hozzánk érkezett aszalt füge sok apró magot tartalmaz. Virágai beporzásra szorulnak, amit a fügedarázs végez el. Ha a beporzás nem történik meg, a termés leesik a bokorról. Nálunk azért nem termeszthető ez a fajta, mert a beporzást végző darázs nem bírja a mi teleinket.

A füge termése csepp vagy körte alakú, színe lehet zöldes-, sárgás-, vörösesbarna, illetve sötétlila. A gyümölcs húsa rózsaszín vagy vörös, a héj alatt pedig fehér. Íze éretten kellemesen édes, aromás. A legtöbb fügefajta évente háromszor virágzik, de a legfinomabbak az első termések április és július között. A legbőségesebb a nyári termés, júniustól szeptemberig. Az utolsó pedig szeptembertől akár decemberig szedhető, az időjárástól függően.

Képgalériánk:

A jó füge érett, de még nem túlságosan puha. Ha túl korán, éretlenül szedjük le, kemény és ízetlen. A túlérettek könnyen felrepednek és romlásnak indulnak. Csak egy-két napig tárolható, ezért közvetlenül fogyasztás előtt érdemes leszedni.

Készíthető belőle előétel vagy desszert, saláta, kompót vagy lekvár, sőt bor és pálinka is.

Béta-karotinban, A-, C-, E-, K-vitaminban és kalciumban gazdag. A füge egyik jótékony hatása, hogy segít elkerülni a vérszegénységet és javítja a memóriát. Segít csökkenteni a koleszterinszintet, javítja a gyomor működését, csökkenti a felfúvódás érzését, de a bélférgeket és a parazitákat is megöli, kezeli a gyomorhurutot és a fekélyeket is. Szabályozza a vérnyomást, harcol a vírusokkal. Puhítja és fiatalossá teszi a bőrt.

A füge nagyon alacsony víztartalmú, de rostban gazdag, ezért nem hizlal. A benne lévő triptofán segít leküzdeni az álmatlanságot és az alvászavarokat. Depresszió ellen is hatásos.

0 HOZZÁSZÓLÁS