HIRDETÉS

Mérséklődött az élelmiszerek ára az áfa csökkentése után

hirek.sk 2016. január 26., 20:19
POZSONY. A szlovákiai üzletlánc-hálózatok többségénél már tükröződik az árakban az, hogy egyes kiválasztott termékekre, főként alapélelmiszerekre kivetett áfa a korábbi 20-ról 10 százalékra csökkent.

Az öt megfigyelt élelmiszer kiskereskedelmi ára januárban a múlt év végi árral összevetve 8,53 százalékkal csökkent – közölte ¼ubomír Jahnátek mezőgazdasági miniszter. Az idei év elején a friss kenyér, vaj, tej, illetve több hús- és haltermék esetében 20-ról 10 százalékra csökkent az áfa. 

„Összességében az árakat a tíz legnagyobb üzletláncnál figyeltük meg. A kereskedők döntő többségben betartotta az áfa-csökkentést“ – nyilatkozta Jahnátek. Ugyanakkor megemlítette, hogy azon eladóknak, akik a kisebb áfát nem vetítették át eladási árakba, s ekképp emelték az árrést, nem kell büntetésre számítaniuk.

A legnagyobb kereskedelmi hálózatok tavaly, kormányzati nyomásra kötelezték magukat arra, hogy egyes élelmiszerfélék esetében bevezetik a kétféle, azaz áfa-csökkentés előtt és után érvényes árat is mutató árcédulát. Ez az intézkedés, amelynek hozzá kellene járulnia a kisebb áfa üzletek pultjain található termékek árára gyakorolt hatásainak ellenőrzéséhez, az idei év közepéig marad érvényben.

Jahnátek úgy véli, az áfa-csökkentés az érintett élelmiszerek fogyasztásának növekedéséhez vezethet. Az eddigi információból az következik, hogy idén már nőtt a hűtött sertéshús eladása. A miniszter kilátásba helyezte, hogy a kisebb áfájú élelmiszerfélék jegyzéke a jövőben gyümölcs- és zöldségfélékkel, illetve tejtermékekkel bővülhet. A döntés azonban a jövendő kormánytól függ, amely a márciusi parlamenti választások után alakul – jegyezte meg.

A pénzügyminisztérium úgy becsülte, hogy a mostani áfa-csökkentés az idén 77 millió euróval csökkenti az állami bevételeket. Ez az összeg a teljes áfa-bevétel közel 1,5 százalékának felel meg, amely Szlovákia állami költségvetése adóbevételeinek legjelentősebb részét képezi.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS