Mérsékelt volt a karácsonyi forgalom

hirek.sk 2018. február 06., 10:57
POZSONY. Az elmúlt évekhez képest mérsékeltebb volt a karácsonyi forgalom növekedése, a fogyasztók a folyamatos vásárlást részesítették előnyben. A karácsonyi vásárok sem örvendeztették meg a kereskedőket, az élelmiszer eladás is gyengébb volt. Javult viszont a nem élelmiszer jellegű árucikkek forgalma – derül ki az UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia elemzéséből, mely szerint a háztartások ugyan többet fogyasztanak, az ünnepnapok alatt mégis mérsékeltebb volt a kiskereskedők forgalma.

Az UniCredit elemzője, ¼ubomír Koršòák szerint a karácsonyi időszak gyengébb forgalmának az oka, hogy lakosság a novemberben kezdődő folyamatos fogyasztás során ellátta szükségleteit. „Ennek ellenére tovább nőtt a decemberi forgalom – a Statisztikai Hivatal (ŠÚ) adatai szerint az elmúlt év novemberével összehasonlítva 1,1 százalékkal, de az évközi emelkedés 6,0 százalékról 5,6-ra esett vissza” – pontosított az elemző.

A vásárcsarnokok gyenge, évközben 29,7 százalékkal csökkent forgalmát az időjárás is befolyásolhatta. Karácsonykor az élelmiszer eladás is alacsonyabb értékeket mutatott, az évközi növekedés dinamikája főként a specializált üzletekben mutatott lassulást.

A karácsonyi időszakban némileg jobb eredményt mutatott a nem élelmiszeripari termékek ágazata. „Főként a hagyományos karácsonyi árucikkekkel, mint például a könyv, játék és sportruházattal kereskedőknek ment jobban az üzlet. A kulturális és szabadidő termékeket árusító kiskereskedők forgalma 14,3 százalékkal emelkedett, miközben az év többi részében inkább csökkenő tendenciát mutat” – szögezte le az elemző. Az évközben leggyorsabban emelkedő forgalmat (17,4 százalékkal) az online, illetve csomagküldő szolgálattal rendelkező üzletek mutatták ki.

Az autók értékesítése és karbantartása terén az előző évhez képest decemberben csökkent a forgalom, csakúgy, mint a belföldi szálláshelyek tekintetében. A szakértők szerint a szálláshelyek esetében az időjárásnak, a gyengébb télnek is nagy szerepe volt. Az éttermek forgalma viszont emelkedett. A bankok számításai szerint a kiskereskedelem, autóértékesítés, a szállodák és éttermek forgalma 0,4 százalékkal emelkedett. Ennek ellenére a forgalom dinamikája az elmúlt év utolsó negyedévében az azt megelőző évhez képest mérsékelten, 1,3 százalékról 1,8 százalékra emelkedett, akárcsak az évközi gyorsulás.

„A fogyasztói kedv jóval átlag alatt marad, közel a válság utáni évek  értékéhez” – értékelte az eredményeket Koršòák és hozzátette: a szlovák gazdaság tovább növekszik, a háztartások fogyasztását az alacsony kamatok is segítik. „Becsléseink szerint a kiskereskedelem növekvő forgalmának trendjét a következő év elején is megőrzi” – zárta le a témát az elemző.

Forrás: teraz.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS