HIRDETÉS

Megjelentek a Szülőföldön magyarul új pályázati kiírásai

hirek.sk 2018. február 01., 17:30
KOMÁROM, BUDAPEST. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Bethlen Gábor Alapról szóló törvény értelmében meghirdeti „Szülőföldön magyarul“ nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás, illetve hallgatói támogatás ösztöndíj pályázatát. Pályázni március 14-ig lehet, a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével.

Mint Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke portálunknak elmondta, az SZMPSZ honlapján megtalálható az ösztöndíjpályázattal kapcsolatos összes tudnivaló, illetve a szükséges formanyomtatvány is letölthető. „Emellett folyamatosan szállítjuk ki az űrlapokat és a kitöltési útmutatót, valamint a felhívást a régiókba, ahol a honlapon található telephelyeken szintén begyűjthetők, illetve elvihetők ezek a dokumentumok” – fűzte hozzá.

Több óvoda, alap- és középiskola tölti ki szervezetten, szülői értekezlet keretében ezeket a lapokat. A kollektív kitöltés után az intézmények kötegelik a kérelmeket és együttesen adják le azokat a regionális SZMPSZ-irodákban.

„A pályázatban az szerepel, hogy mindazon alap-, illetve középiskolás tanulók, akik 1999. augusztus 31. után születtek, azok jogosultak a beadására” – mutatott rá Jókai Tibor.

Mivel Szlovákiában az alapiskola kilenc évfolyamból áll, a 18. életévüket betöltött pályázók egyedi elbírálás alapján kapják meg a támogatást.

„Ennek a nevelési-oktatási támogatásnak az összege, a tankönyv és taneszköz támogatással együtt 22 400 Ft-nak megfelelő euró. Ezt az OTP-ben már meglévő, illetve az új pályázóknak a frissen nyitott számlájára a döntés után a BGA Zrt. az OTP-központon keresztül átutalja, illetve, akik nem rendelkeznek ilyen számlával, azok készpénzben, a pénztárnál felvehetik” – magyarázta az SZMPSZ elnöke.

A támogatás kisebb összeggel jelenik meg az egyetemistáknál. Mindazok, akik részben vagy egészben magyar nyelven folytatnak egyetemi vagy főiskolai tanulmányokat nappali tagozaton, 2800 Ft-nak megfelelő euróösszegben részesülhetnek.

A Felvidékről minden évben 45-46 ezer pályázat érkezik a BGA Zrt. központjába, a támogatás összességében megközelíti az 1 milliárd forintot.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS