HIRDETÉS

Még tíz napig igényelhető a gazdaságfejlesztési támogatás

hirek.sk 2017. október 10., 08:28
POZSONY. Ma, október 10-én zárul a felújított Baross Gábor Terv bemutatásának a fórumsorozata. A gazdaságélénkítő program keretében pedig október 20-ig pályázhatnak a felvidéki kis- és közepes vállalkozások a magyar kormány által felajánlott 5 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra. A vonatkozó pályázati kiírások október elején kerültek nyilvánosságra. A részletekről Iván Tamást, a Baross Gábor Terv társadalmi kommunikációjának megvalósításáért felelő Baross Alapítvány ügyvezetőjét kérdeztük.

„A Gazdaságfejlesztési Párbeszéd című, 23 részből álló sorozat 21 állomásán már túl vagyunk. Eddig Komáromban, Félen, Pereden, Párkányban, Érsekújvárban, Ipolyságon, Apátújfalun, Füleken, Rimaszombatban, Kőrösön, Szepsiben, Nagykaposon, Királyhelmecen, Tornalján, Somorján, Nagymegyeren, Bősön, Gútán, Ógyallán, Zselízen és Kolonban zajlott a gazdaság- illetve vállalkozásfejlesztésről szóló párbeszéd, mert minél több vállalkozóhoz szerettünk volna eljutni, véleményüket kikérni" - tájékoztatta portálunkat Iván Tamás.  

A találkozók is megmutatták, nagy az érdeklődés a meghirdetett program és pályázat iránt. "A fórumsorozat során hozzávetőleg 1300 hazai vállalkozóval léptünk kapcsolatba, minden helyszínen nagy volt az érdeklődés. A résztvevők közül sokan a mezőgazdaság és az ipar, elsősorban az élelmiszeripar területén vállalkoznak, több méhésszel, borásszal, építőipari vállalkozóval és szabadfoglalkozású személyekkel is megismerkedtünk. Mindenütt bemutattuk a 2014-ben kidolgozott Baross Gábor Terv jelenlegi gazdasági viszonyokkal harmonizáltó, felújított változatát. Emellett részletesen is szóltunk a felvidéki gazdaságélénkítő programról, amely a Baross Gábor Tervre épül, s célja a hazai vállalkozók anyagi támogatása, illetve a vállalkozások megerősítésén keresztül a magyarlakta térségek gazdasági fejlesztése. Természetesen a magyarországi támogatás részleteire is kíváncsiak voltak a fórumsorozat résztvevői. Október 10-én, kedden 13 órától Galántán, 17 órától pedig Dunaszerdahelyen zárul a 23 helyszínes rendezvénysorozat. Ezt követően pedig majd feldolgozzuk az egyes helyszíneken összegyűjtött adatokat, például hol hány vállalkozó milyen területen tevékenykedik..., amelyeket a közeljövőben a honlapunkon és a Facebook közösségi oldalon is közzéteszünk“ – mondta a fórumsorozatról interjúalanyunk. 

A találkozók szervezői mindenütt egymástól eltérő helyzettel, gazdasági viszonyokkal és vállalkozókat érintő gondokkal szembesültek. Például a Pozsonyhoz közeli  térségben nagy arányú a térségbe máshonnan beköltözött fiatalok száma, ott a régió lakosságának átlagos életkora csupán 30-35 év. Ellenben a délebbre fekvő Komáromi és Érsekújvári járásra ennek fordítottja, vagyis a fiatalok munkahely után külföldre történő elvándorlása és a helyi lakosság elöregedése a jellemző.

„Míg az előbbiben inkább az iparra, addig az utóbbiakban főleg a mezőgazdaságra épülnek a magánvállalkozások. Az infrastrukturális viszonyok szempontjából is érdemes megvizsgálni az egyes járások közti különbségeket és lehetőségeket. Például a Szenci járás infrastruktúrája a legfejlettebb Pozsony megyei infrastruktúrához csatlakozik, míg a Komáromi járás még vélhetően sokáig nem kapcsolódhat a forgalmas hazai autópályákhoz és gyorsforgalmi utakhoz. Azok hiányában azonban újabb befektetők nem igazán létesítenek majd új üzemeket, illetve munkahelyeket a régióban. Ebben a kilátástalannak tűnő helyzetben az egyetlen járható út a helyben már tevékenykedő vagy a közeljövőben munkahelyek létesítését tervező vállalkozók sokrétű megerősítése. Azáltal pedig az adott térség, vidék is megerősödhet és felvirágozhat“ - magyarázta Iván Tamás.

Tapasztalatai alapján pozitívumként könyvelte el, hogy a fórumsorozat eddigi résztvevői saját terveiket illetően nagyon közlékenynek bizonyultak, az őket foglalkoztató égető gondokról is nyíltan beszéltek, s mindenütt élénk vita bontakozott ki.

„Ezeken a találkozókon nagy örömmel fogadtuk a külföldről hazatért felvidéki vállalkozókat is, akik úgy döntöttek, hogy inkább mégis a szülőföldjükön próbálnak vállalkozni. Akadtak olyan fórumozók is, akik a szüleik családi vállalkozását szeretnék fejleszteni – belső késztetésből, mert abban látnak perspektívát. Mindennemű visszajelzésnek, hozzászólásnak örülünk, hiszen azok által mi is hasznosítható új ismeretekkel gazdagodunk“ – jegyezte meg az ügyvezető.

Október 1-től 20-ig igényelhető tehát anyagi támogatás a felvidéki gazdaságélénkítő program pályázataira. A hazai vállalkozó eddigi érdeklődése kapcsán Iván Tamás megjegyezte, arról inkább a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. tudna pontos választ adni. "Én most csak azt közölhetem, amit a fórumokon a vállalkozóktól hallottam: az eltelt bő egy hét során már jópáran benyújtották vonatkozó kérvényüket, ami azt bizonyítja, hogy tájainkon nagy igény van az efféle támogatásra“ - nyilatkozta.

Mire is kérhetők még tíz napon át a pénzeszközök? „A támogatás technológiai fejlesztést, innovációt és kapacitásbővítést célzó eszközök, gépek és szoftverek beszerzésére irányul. Egy-egy vállalkozó legfeljebb 15 ezer eurót igényelhet, miközben a legalább 30 százalékos önrészt magának kell biztosítania“ – figyelmeztetett Iván Tamás.

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. írja és dolgozza fel a beérkező pályázatokat. Azért is erre a programirodára esett a választás, mert felkészült és tapasztalt szakemberekkel rendelkezik, valamint az sem mellékes, hogy kirendeltségei a határ menti városokban a pályázni kívánó vállalkozók által könnyen megközelíthető helyszíneken működnek. A kérelmek benyújtásának határideje után független értékelő bizottság értékeli ki a pályázatokat. Azokról a www.baross-palyazatok.eu oldalon lehet tájékozódni, illetve ott lehet beadni a pályázatokat október 20-ig, de azokat személyesen is be kell nyújtani a Széchenyi Programiroda kijelölt irodáiban.

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. egyes kirendeltségei nyugatról kelet felé haladva a következő magyarországi határ menti városokban találhatók meg: Győrben, Komáromban, Tatabányán, Balassagyarmaton, Salgótarjánban, Putnokon és Sátoraljaújhelyen. "Ezeken a helyeken kell személyesen benyújtani a szükséges dokumentumokat és az aláírt pályázati adatlapot. Az irodák munkatársai személyesen és telefonon is szívesen szolgálnak ingyenes tanácsadással az érdeklődőknek“.

Iván Tamás azt is elmondta, hogy a magyar fél által előirányzott pályázati csomagból 1300-1600 sikeres pályázó kaphat támogatást.

A magyar kormány 2015-ben indította be gazdaságfejlesztési programját a Kárpát-medence határon túli, magyarlakta területein. Kárpátaljára eddig több mint 100 millió euró jutott erre a célra, a Vajdaságba pedig 210 millió euró érkezett. A Felvidékre az idén hozzávetőleg 5 milliárd forint (mintegy 16,6 millió euró) jut, de további Magyarországról érkező pénzcsomagokra is kilátás van. Mivel a program célja a vidék fejlesztése, ezért Pozsony és Kassa vállalkozói nem pályázhatnak, de a 18, magyarok lakta járásban tevékenykedő vállalkozók élhetnek a lehetőséggel.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS