Matečná: Szlovákiában jó az agrártámogatások ellenőrző rendszere

2018. április 8., 16:56
hirek.sk
POZSONY. Szlovákiában jó az agrártámogatások ellenõrzésének a rendszere – jelentette ki Gabriela Mateèná mezõgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a TA3 5 perc múlva 12 címû vitamûsorában. Vitapartnere Simon Zsolt független parlamenti képviselõ, korábbi mezõgazdasági miniszter volt.
201804081705560.Matecna_05.jpg

„Egyike vagyunk azoknak az EU tagországoknak, melyek 2004. évi belépésük óta egészen 2017-ig (a jogtalanul felvett közvetlen támogatás miatt) a legalacsonyabb 1,04 százalékos büntetést kaptuk. A többi országtól eltérõen – Franciaország 10-12, a görögök 25 százalékos büntetést kaptak – Szlovákia nem sérti meg az agrártámogatások rendszerét. A Szlovákiában bevezetett ellenõrzõ rendszer jó. Mint minden tagállamnak, a támogatást igénylõk 5 százalékát nekünk is ellenõriznünk kell, mi ennek ellenére 10 százalékot ellenõrzünk” – jegyezte meg a mezõgazdasági miniszter.

Az Európai Parlamentben március végén megtárgyalt jelentésben is meg lett állapítva, hogy a Szlovákiában kifizetett agrártámogatások legálisak voltak, „eddig semmiféle olyan konkrét információ nincs, mely bizonyítaná, hogy törvénytelen kifizetésekre került volna sor” – mondta és hozzátette: „amennyiben növelni kell az ellenõrzések számát, több ellenõrre és pénzre lesz szükség” – hangsúlyozta.

Simon szerint már 2014 óta megvan a lehetõség az agrártámogatásokkal való visszaélésre, csalásokra. „2014-ben alapvetõ változás történt, a kormányrendeletbõl kikerült azon rendelet, miszerint támogatásra azok a területek jogosultak, melyek 2003. június 30-ig megmûvelés alatt álltak. A nevezett rendelet alapján 2004-ben a támogatási rendszerbõl kimaradtak az olyan földterületek, mint a háztáji gazdaság, vagy a családi házak melletti kertek. Ezért 2003-2014 között senki sem kérhette, hogy a nevezett telkeket az úgynevezett támogatásra jogosult fölterületek közé sorolják, ami Robert Fico második kormánya idején megváltozott” – nyilatkozta Simon.

A képviselõ szerint a kormányrendeletbõl kikerült az a kérelmezõvel szemben támasztott feltétel is, miszerint a kérelmezõ köteles a termõföldön állattenyésztéssel is foglalkozni. 2014-ben Robert Fico kormánya, illetõleg az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) jelöltjei megkezdték a rendszerbe épített fékek elmozdítását” – magyarázta. Másképpen ugyanis lehetetlen volt a különféle praktikák „ápolása”, így a spekulánsok (fõként Kelet-Szlovákiában) a megmûveletlen földterületekre is igényelhettek támogatást. „Az EU kifizetést szabályozó rendelete Szlovákia vagy Ausztria számára is egy és ugyanaz” – jegyezte meg az ellenzéki képviselõ.

Kövesse facebook oldalunkat is!