HIRDETÉS

Mateèná: jogunk van az azonos élelmiszerminőséghez

hirek.sk 2018. február 04., 14:31
POZSONY. A Szlovák Köztársaság támogatja Vìra Joruová igazságügyért, fogyasztóvédelemért és a nemek közötti egyenlőségért felelős európai biztos kezdeményezését, hogy az élelmiszerek kettős minőségét a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok közé sorolják – nyilatkozta a TA3 Politikában című vitaműsorában Gabriel Mateèná mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

„A szlovákiai fogyasztóknak, csakúgy, mint az Európai Unió többi országának fogyasztóinak, joguk van azonos minőséget kapni az azonos márka alatt árusított élelmiszerből. A multinacionális vállalatok az Európai Unión belül meghirdetett minőséget kötelesek megőrizni, nem szállíthatnak néhány tagországba alacsonyabb minőségű termékeket” – szögezte le Mateèná. Mint mondta, az élelmiszer vizsgálatához az Európai Unió anyagi segítséget nyújtott.

Vitapartnere, Martin Fecko, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) ellenzéki párt parlamenti képviselője szerint az élelmiszerek kettős minőségének leleplezése rámutatott, miféle partnerként is tekint az EU Szlovákiára. „Az EU egészséges központjába szeretnénk kerülni, nos, kiderült, hogyan tekintenek ránk” – fogalmazott. Véleménye szerint a szlovákiai agrártára által felkarolt kérdések és tevékenység „kötelező, a kettős mércét mindenkinek vissza kell utasítani, kötelességünk védeni polgárainkat”. A hazai élelmiszer fogyasztására való nevelést már kora gyermekkorban el kell kezdeni – vélekedett.

Mateèná szerint Szlovákia mezőgazdasága nemcsak, hogy az eddigi kormányok érdeklődésének perifériáján foglalt helyet, de mivel jelentőségét alábecsülték, így az EU országok sorának a végén kullog. A tényeken csupán a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) köszönhetően lehetett változtatni – hangoztatta a tárcavezető.

„A tény, hogy az EU országok sorának végén kullogunk, az előző kormányok mezőgazdaság iránti közömbösségének köszönhető. Magért beszél, hogy a tárcának és az SNS elnökének, Andrej Dankónak sikerült a mezőgazdaság számára 30 milliós támogatást kiharcolnia a koalíción belül. A szlovákiai mezőgazdaságért eddig az SNS tett a legtöbbet” – jelentette ki Mateèná. Az állami támogatást érintően az ágazat az EU 28 országa között még így is csak a 24., a hektáronkénti euróban kifejezhető támogatás tekintetében pedig a 25. helyen található.

Az agrártárca arra törekedett, hogy kiharcolja a mezőgazdaság számára a támogatást, különben a szlovákiai mezőgazdák az európai piacon belül elveszítik versenyképességüket, és nemcsak a mezőgazdasági tagországokkal, de a közvetlen szomszédokkal szemben is. A V4 országok közül az egy hektárra eső mezőgazdasági kiadás tekintetében Csehország a 12., Magyarország a 14. helyen, Lengyelország közvetlenül az EU átlag alatt, a 18. helyen van, míg Szlovákia a rangsor végén foglal helyet, mögötte már csupán három ország, Portugália, Svédország és Románia található.

Fecko szerint az embereket csupán ösztönzéssel lehet meggyőzni. „Volt időszak, mikor 200 ezren dolgoztak a mezőgazdaságban, ma 50 ezren. Meg kell újulni és esélyt adni az embereknek” – hangsúlyozta. Mint mondta, az Európai Parlament felszólította a tagállamokat, az EU teljes területén, politikájukat irányítsák a családi gazdaságokon alapuló mezőgazdasági modell megőrzésére, és a föld megműveléséhez a hozzáférhető eszközöket vegyék igénybe, mint például az adórendszert vagy a közös európai mezőgazdasági politikai (CAP) anyagi eszközeit.

„A kétkezi munkát igénylő, a különféle fajták szaporodását növelő egyedi és specializált növény- és állattenyésztést 30 millió euró értékben támogatjuk zöld gázolajjal. Például a kukorica, repce, búza vagy a napraforgó termesztését nem támogatjuk. Az állattenyésztés támogatásával egyúttal támogatjuk a trágya mennyiségének növelését is, ami elősegíti a talaj termékenységének megőrzését” – magyarázta Mateèná.

Fecko viszont attól tart, hogy a zöld gázolaj, hasonlóan a múltban alkalmazott ún. vörös gázolajhoz, bonyolultabbá és adminisztráció szempontjából még igényesebbé teszi a munkát. Mateèná szerint a zöld gázolaj adminisztratív szempontból egyáltalán nem igényes, hatékony rendszer, mely elejét veszi a különféle spekulációknak is. „A zöld gázolaj projekt adminisztratív szempontból tökéletesen áttekinthető” – hangsúlyozta a miniszter asszony.

Forrás: teraz.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS