Már a csalók is felfedezték a személyes csőd lehetőségét

hirek.sk 2017. július 17., 11:42
POZSONY. Amióta egyszerűbbé váltak a személyes csőd bejelentésének a feltételei, azt Szlovákia több tízezer polgára igényli. A jogsegély-központok várólistáin már csak az év végére akadnak szabad helyek. Az ügyfelekkel együtt azonban olyan csalók is felbukkantak, akik hamis papírokért több száz eurót kérnek.

Tehát aki a személyes csődje kapcsán most szeretne intézkedni, előfordulhat, már csak decemberben kerül majd sorra. Egyes városokban pedig az érdeklődők számára tömeges találkozókat tartanak, miközben a bíróságok már kiadják az első határozataikat – írja a JOJ televízió internetes portálja.

„Meglepődtünk azon, hogy ez iránt a legnagyobb érdeklődés Pozsony és Nyitra megyében mutatkozott” – árulta el a jogsegély-központ (CPP) igazgatója, Eva Kovaèechová.

„Júniusig 1 050 csődeljárásra vonatkozó javaslat érkezett be” – közölte Lucia Žitòanská igazságügyi miniszter.

„Borzasztóan sok olyan adósságom van, amelyeket képtelen vagyok egyedül törleszteni. Azok részben a főiskolai tanulmányaimért fizetett összegek voltak, aztán munkanélküli voltam” – magyarázta a központ egyik ügyfele.

Az egyetlen olyan helynek, ahol a személyes csőd kapcsán intézkedni lehet, a jogsegély-központ és annak kirendeltségei számítanak. Ez ügyben semmiféle hasonló nevű társaság, illetve ügyvéd sem intézkedhet, akik ráadásul pénzt kérnek azért, amire minden polgárnak ingyenesen van joga. „Azon nyerészkednek, hogy ezek az emberek rossz élethelyzetbe kerültek. Azt állítják, hogy a folyamatot a CPP-nél korábban indítják el, ám azért 600 - 1 000 eurót kérnek” – tette hozzá Kovaèechová.

Ez ahhoz vezet, hogy az illető növeli az adósságait, de semmit sem intéz el. A szakember szerint idővel másféle gondok is adódhatnak. „Például valaki akkor kerül személyes csődhelyzetbe, miközben éppen válik, vagy a csőd közben váratlan örökségre tesz szert, s nem világos, hogy akkor milyen törvény szerint kell eljárni” – magyarázta a Foglalkoztatottsági Intézet (IZ) igazgatója, Michal Páleník.

Szerinte az is fontos lesz, hogy a bíróságok majd hogyan viszonyulnak a csődökhöz. „Azért, hogy ne történhessen meg, hogy két hasonló helyzetben levő ember közül az egyiknek lehetővé teszik, a másiknak pedig nem teszik lehetővé a csődöt” – tette hozzá Páleník.

A kormány azt is fontolgatja, hogy egyes adósokat amnesztiákkal szabadít fel a végrehajtás alól. Egyelőre azonban nem derült ki, hogy ez kire is vonatkozik majd. „Hiszem, hogy már ősszel bemutatjuk azt a nyilvánosságnak” – tette hozzá az igazságügyi miniszter.

Forrás: Noviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS