Mahulányi József: hitükben megerősödtek a Remény Népfőiskola hallgatói

hirek.sk 2017. december 01., 08:32
NAGYMEGYER. December 2-án 10 órakor a nagymegyeri Szent Miklós-plébániatemplomban kezdődő ünnepi szentmisén vehetik majd át oklevelüket a négyszemeszteres Remény Népfőiskola hallgatói. A szombaton záruló helyi továbbképzés részleteiről annak házigazdája, Mahulányi József nagymegyeri esperes-plébános tájékoztatta portálunkat.

Ingyen gyarapíthatták tudásukat a javarészt női hallgatók

„A Remény katolikus hetilap szerkesztősége, illetve annak főszerkesztője, Herdics György apát úr bő egy évtizeddel ezelőtt kezdeményezte a Remény Népfőiskola beindítását, illetve kétévente más-más településen való megrendezését. Tavaly örömmel vettem tudomásul, hogy a kétéves továbbképzést 2016 márciusától 2017. december 2-ig városunkban rendezik meg. Annak záróakkordjaként szombaton a helyi Szent Miklós-plébániatemplomban 10 órától kezdődik majd az ünnepi szentmise, aminek része lesz az oklevélosztás is“ – mondta el olvasóinknak Mahulányi József nagymegyeri esperes-plébános.

A Remény Népfőiskola kétszer 2 szemeszterből állt, s a résztvevők szemeszterenként 4 szombaton, illetve minden szombaton 4-4, vagyis összesen 64 órán át gyarapították ismereteiket a nagymegyeri plébániatemplom oratóriumában. A közösségi terem a templomból és kívülről is látogatható.

„Miután a lehetőséget tavaly meghirdettük a Remény hetilapban és a katolikus honlapokon, 38 érdeklődő jelentkezett a továbbképzésünkre. A hallgatók javarésze nő volt, és minden korosztály képviseltette magát, fiatalok, középkorúak és idősebbek egyaránt. A jelentkezőknek felvételi vizsgát nem kellett tenniük, mindenkit szeretettel hívtunk s vártunk magunk közé. Mindnyájuk számára ingyenes volt a képzés, ugyanis a felmerülő költségeket a helyi plébánia a Remény lappal közösen fedezte“ – ismertette a  részleteket Mahulányi József.

Tizenkét felvidéki katolikus pap tartott tartalmas előadásokat

A népfőiskola előadásai több témát is elemeztek. Az órák során például napirendre kerültek  a házastársak jogai, bioetikai kérdések, a megkeresztelt ember jogai és kötelességei, a szenvedélybetegségek és az azokkal foglalkozó közösségek tevékenysége, a felvidéki Mária Rádió működése, a Szűz Mária-tisztelet (mariológia) ... „Elhangzottak liturgikus előadások is, főként a szentmise folyamatát elemeztük, hiszen nekünk, katolikusoknak a szentmise az imádság csúcspontját jelenti, ezért nem lehet mindegy az, hogy miként éljük át a folyamatát. Márton Áronról, a megtörhetetlen erdélyi püspök életéről és példa-értékű nemzettudatáról is sok újdonságot tudhattak meg a résztvevők. Nem maradhatott ki a könyvek könyvének számító Biblia elemzése sem, amit a képi kommunikáció, illetve az evangelizáció hatékony eszközeként használunk“ – sorolta a tanítási órákon terítékre került témákat Mahulányi atya.

Mind a 12 előadó felvidéki katolikus pap volt, közülük ketten távolabbról érkeztek, a többiek pedig Nagymegyer környékén teljesítenek szolgálatot.

Jövőre vélhetően másutt további népfőiskolai képzést indítanak

Az oklevelek megszerzésének feltétele az volt, hogy az érdeklődők az előadásoknak legalább 70 százalékán jelen legyenek. „Valamennyi előadó az ún. leckekönyvben aláírásával igazolta a hallgatók részvételét. Aki teljesítette a feltételt, az szombaton átveheti az oklevelét, záróvizsgát senkinek sem kellett tennie. A népfőiskola célja ugyanis az volt, hogy a résztvevők hitükben megerősödjenek, s a vallásunkkal, illetve az egyházi élettel kapcsolatos témákban elmélyüljenek. A hallgatókban az előadások során a lelki gyarapodásukon kívül olyan folyamat is elindulhatott, hogy esetleg a későbbiekben majd részt akarjanak venni hitoktató képzésen. Emellett a Magyarországon beindult akkreditált plébániai asszisztensképzésre is jelentkezhetnek, vagy a plébánosokat kisegítő munkakört is betölthetnek. Előfordulhat az is, hogy valaki éppen a nagymegyeri találkozók során döbbent rá arra, hogy a továbbiakban még jobban ki akarja venni a részét a helyi egyház életéből – például a szentmisék alatti felolvasásokkal vagy másként“ – emelte ki a népfőiskola sokrétű hozadékát Mahulányi atya.

Végül azt is megtudtuk, hogy a Remény Népfőiskolának vélhetően 2018-ban más településen lesz folytatása, de a konkrét helyszín egyelőre még nem ismert. Arról a későbbiekben a Remény hetilapban és a katolikus portálokon értesítik majd az újabb érdeklődőket.

0 HOZZÁSZÓLÁS