HIRDETÉS

Lubyová milliókat ígér a főiskolai kollégiumok felújítására

hirek.sk 2018. január 28., 16:55
POZSONY. A felsőoktatási intézmények kollégiumai már ebben a tanévben több millió eurót kapnak felújításra – ígérte Martina Lubyová oktatási miniszter a közmédia 5 perc múlva 12 című vitaműsorában, hivatkozva a koalícióval kötött legfrissebb megállapodásra.

A miniszter állítása szerint a felhasználásra kerülő pénzeszközök sokkal nagyobb összeget képviselnek, mint az a 2,5 millió euró, melyet a tárca 2015-17 között adott a nevezett intézmények rekonstrukciójára. „Vannak dolgok, amiket már megtárgyaltunk, de hétfőn (január 29.) újabb megbeszélést folytatunk Peter Kažimír pénzügyminiszterrel” – tájékoztatott.

A kérdést, teljesülnek-e Robert Fico ígéretei, aki a jelenlegi választási időszak végéig 50 millió eurót ígért a főiskolai kollégiumok felújítására, a miniszter asszony azzal hárította el, hogy más nevében nem nyilatkozhat. Ugyanakkor rámutatott, hogy az épületek felújítására, illetőleg az energiafelhasználás csökkentésére az európai pénzalapok EPC (hatékony energiafelhasználás) programjára szánt összegek is felhasználhatók.

„Szintén több tízmilliós összeg” – nyilatkozta a miniszter és figyelmeztetett, a program idén augusztusban indul, tehát felhívta a felsőoktatási intézmények vezetőségeit, kezdjék el a projektek előkészítését és pályázzák meg az EPC forrásokat.

Az elkövetkező években a felsőoktatási kollégiumok felújítására jelentős hatással bír majd az iskolahálózat várható optimalizálása, illetőleg a demográfiai fejlődés alakulása, aminek következtében csökkeni fog a főiskolások száma. „Igyekezni fogunk, hogy a kollégiumi szállást igénylőknek méltó elhelyezést biztosítsunk” – nyilatkozta a tárcavezető.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS