Lomnici: Amíg nem öltünk vazallusállam-szerepet, számíthatunk szankciókra

hirek.sk 2017. december 29., 08:02
BUDAPEST. Mindaddig, amíg Magyarország és a V4-ek nem állnak be a sorba és nem öltenek egyfajta vazallusállam-jelleget, addig számíthatnak Brüsszel részéről folyamatos szankciókra, verbális fenyítésre és például annak belengetésére, hogy a strukturális és kohéziós alapok terhére fognak a térségben „jogállamiságot csinálni” – mondta el a Kossuth Rádió műsorában Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Lomnici Zoltán úgy fogalmazott, hogy az elsoroltak elfogadhatatlanok és alapszerződés-ellenesek is, és nyilvánvalóan szembemennek az alapító atyák szándékával, akik olyan uniót szerettek volna, „amely egyenlő tagállamok közössége, olyan politikai tér, amelyben minden résztvevő a saját maga és a közösség megelégedésére végzi munkáját” – mondta.

Lomnici Zoltán rendkívül beszédesnek tarja azt, hogy egy olyan tekintélyes européer, mint Helmut Kohl – aki a magyarok nagy barátja és a magyar kormányfő támogatója, hű szövetségese volt – Aggodalom Európáért című műve bevezetőjének megírására Orbán Viktort kérte fel. Tényszerűen kijelenthető – szögezte le –, hogy az egykori kancellár a nemzetállami lét ideológiája tekintetében részben azokra a De Gaulle-i hagyományokra támaszkodik, amelyek egy erős nemzetállamokból álló Európát és nem egy föderatív európai egyesült államokat képzelnek el.

Minden olyan folyamat, amely a nemzetállamok szétverésére, a határok lebontására, a tagállami egyenlőség megszüntetésére irányult, mély aggodalommal töltötte el Helmut Kohlt – mondta, kiemelve, hogy a kancellár fontosnak tartotta azt a fajta egyenlőséget, amely nem fér össze a kétsebességes Európa elvével és azzal a politikai attitűddel sem, hogy „Brüsszelből diktálnak és mondják meg a Lajtától keletre fekvő tagállamoknak, hogy mit kell tenni”.

„Az EP szerepe szimbolikus”

Felborult az intézményi egyensúly az Európai Unióban – folytatta az alkotmányjogász a 180 percnek adott interjúban –, jelesül ma már nem az Európai Tanács az, amely a legerőteljesebb erőt képviseli az unióban, hanem egyre inkább a korábban csak a szerződések őreként aposztrofált Európai Bizottság.

Mára az Európai Parlament szerepe szimbolikus, a bizottság inkább egyfajta ostorként használja, ha rendre akar utasítani „renitens” tagállamokat – emelte ki Lomnici Zoltán, aki úgy értékeli, hogy mivel a jogalkotási tevékenységet gyakorlatilag nem folytat, léte sok esetben megcsúfolja a parlament kifejezést.

A szerv az alkotmányjogász szerint olyan határozatokat fogad el, amelyek csúsztatásokat, valótlanságokat tartalmaznak, illetve esetenként olyan felháborító tartalmúak, „mint például Ahmed H. terrorizmussal vádolt személy tekintetében a bírósági eljárás befolyásolása”. Lomnici Zoltán úgy véli, hogy mindezek tekintetében rendkívül előrelátó volt a magyar kormányfő azon megnyilvánulása, mely szerint egyrészt az uniós intézményrendszer tekintetében, másrészt az alapelv vonatkozásában rendet kell tenni az unióban.

A migránsok munkaerőpiaci beilleszkedéséért küzdenek

Lomnici Zoltán szerint a gazdasági kérdések egyre szorosabb kapcsolatban állnak a  migráció kérdésével. Mint felidézte, létrejött egy Európai integrációs partnerség elnevezésű dokumentum, amelyet az Európai Bizottság és annak szociális partnerei írtak alá, és amellyel a migránsok munkaerőpiaci beilleszkedéséért küzdenek.

Az alkotmányjogász szerint ugyanakkor az Európai Unió működéséről szóló szerződés azt rögzíti, hogy a tagállamoknak joguk van meghatározni a bevándorláspolitikát, azt, hogy hány olyan embert fogadnak be, akik önálló vállalkozóként vagy alkalmazottként munkát vállalhatnak az adott államban.

„Felborult a rend, kétségbe vonnak józan, logikus, alapszerződésben rögzített jogszabályi rendelkezéseket és elveket. Olyan integrációs politikát próbálnak egyre inkább erőltetni, amely  így a saját céljaik érdekében kerül felállításra. Az integerációt ugyanakkor megítélésem szerint nem lehet az inklúzió elve nélkül értelmezni. A beillesztés az inklúziós technikák, az oktatás megfelelő lehetősége és megteremtése nélkül nem lehetséges” – jelentette ki.

0 HOZZÁSZÓLÁS