HIRDETÉS

Konkrét céllal és a nehezebb időkre való tekintettel spórolunk

hirek.sk 2015. április 08., 08:21
POZSONY. A szakemberek szerint ahhoz, hogy a jövőben ne érjenek minket váratlan és kellemetlen meglepetések, havi jövedelmünk 10 százalékát félre kellene tennünk és a személyi számlánkon háromhavi keresetünknek megfelelő vastartaléknak kellene lapulnia.
A Csehszlovák Kereskedelmi Bank (ÈSOB) online felmérésben azt firtatta, milyenek a lakosság tényleges megtakarításai, illetve mennyiben tartjuk magunkat a szakemberek hasznos tanácsaihoz. A 2000 személy bevonásával készített közvélemény-kutatásból kiderült, hogy három szlovákiai lakosból egy áll felelősségteljesen a pénzügyekhez, célirányosan elkerülve a felesleges kiadásokat.

Ezzel szemben a lakosság egy másik harmada beismerte, hogy bizonyos időközönként felesleges költekezésnek hódolva szórja a pénzét, azaz az észérveket félretéve hagyja, hogy eluralkodjon rajta annak az érzése, hogy valami nem szükségszerűen fontos megvásárlásával örömet kell szereznie magának. A megkérdezettek mintegy 16 százaléka úgy nyilatkozott, hogy pénzüket szeretteik ajándékozására fordítják. Az indokolatlan vásárlásokra a felmérés szerint elsősorban a nagyszabású kiárusítások késztetik a lakosságot. Erre elsősorban a hölgyek hajlamosak, míg a férfiak általában kerülik a felesleges költekezést.

A válaszadók kétharmada mondta azt, hogy gondosan felügyelik személyes költségvetésüket és a pénzügyek tekintetében stratégáknak tekintik magukat. Ezzel szemben 12 személy közül csak egy tartotta magát garasoskodónak. Csupán minden negyedik megkérdezett tartotta magát a felmérés idején ínyencnek. A magukat ebbe a kategóriába sorolók lelkiismeret-furdalás nélkül hódolnak a különféle élvezeti cikkeknek és nem restek komolyabban is áldozni a minőségért.

A ÈSOB statisztikai adataiból kiderül, hogy a legközkedveltebb megtakarítási fajtának a takarékszámlát tartja a lakosság, amelyen átlagosan 4000 euró megtakarítása van az embereknek. A takarékoskodók átlagéletkora 43 év. Az elmúlt két évben 29 százalékkal nőttek a takarékszámlákon a megtakarítások – közölte Zuzana Eliášová, a ÈSOB munkatársa.
Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS