HIRDETÉS

Költségeink egyötödét az élelmiszerért kifizetett összeg képezi

hirek.sk 2018. február 02., 20:00
POZSONY. Szlovákia lakossága havi összkiadásainak csaknem egyötödét az élelmiszerfélékre költött összeg képezi. Ezzel Szlovákia azon országok közé tartozik, amelyekben ez a tétel jelentősebbnek bizonyul – tájékoztatott a Szlovákiai Mezőgazdászok Szövetkezete.

A Szlovák Statisztikai Hivatal aktuális adatai szerint a hazai háztartások egy-egy tagjának havi összköltségei 2016-ban átlagosan 358,4 eurót tettek ki. „A szlovákok pénztárcáit eközben elsősorban az élelmiszerek vásárlása terheli (ez a tétel az összes kiadás 19,2 százalékát képezi), majd a lakással kapcsolatos költségek következnek, beleszámítva az energiát is (ez a tétel 18,4 százalékot tesz ki). A hazai lakosok költségeik egytizedéért pedig utaznak“- mondta el a Szlovákiai Mezőgazdászok Szövetkezete (SFD) elemzője, Eva Sadovská.

Legtöbbet (21,9 %) a Kassa, legkevesebbet (16,4 %) pedig a Pozsony megyében élők költenek élelmiszerfélékre. „Abszolút összegben legkevesebbet (havi 57,6 eurót) Eperjes megye lakosai költenek élelmiszerfélékre és alkoholmentes italokra. Ellenben legtöbbet (76,3 eurót) Trencsén megye lakosai” – fejtette ki az elemző.

Az SFD tájékoztatása szerint az utóbbi hónapokban nagyon drágulnak az élelmiszerek, több évnyi árcsökkenés, illetve stagnálás után az élelmiszerek ára tavaly decemberben évközi viszonylatban 6,4 százalékkal nőtt. Mivel az élelmiszerfélék az összkiadás közel egyötödét képezik, ezért a lakosok azonnal érzékelik az áremelkedéseket – szögezte le Sadovská.

Szlovákia így lemarad az uniós tagországok átlaga mögött, ami az élelmiszerek és az alkoholmentes italok esetében a lakosok összköltségeinek 12,2 százalékát jelenti. „Az élelmiszerek vásárlásával legkevésbé a nagy-britanniai családok költségvetése van megterhelve (ez 8,1 százalék). Luxemburgban, Ausztriában és Németországban is 10 százaléknál kevesebbet tesz ki az élelmiszerekre és alkoholmentes italokra költött pénz“ – ecsetelte a helyzetet Sadovská, hozzátéve, hogy az Eurostat szerint Szlovákia esetében e tekintetben 17,8 százalékról beszélhetünk.

A visegrádi négyek (V4) további tagországaiban is kevesebbet költenek ezekre a termékekre. Ennek ellenére ezen államokban is jelentős arányokról, 16 - 17,7 százalékról beszélhetünk. Nagyobb arányt tartottak nyilván Romániában, ahol az élelmiszerfélékre havonta a kiadások közel egyharmada megy, Észtországban és Litvániában pedig több mint egyötöde. Az SFD szerint érvényes, hogy a lakosok minél többet költenek az olyan szükséges termékekre és szolgáltatásokra, mint az élelmiszerfélék, annál kevesebb pénzük marad az ún. luxuskiadásokra.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS