Kilencéves csúcsra nőtt tavaly a pozsonyi repülőtér utasforgalma

hirek.sk 2018. január 11., 09:27
POZSONY. A teherforgalom történelmi csúcsra, az utasforgalom pedig kilencéves rekordra nőtt tavaly a pozsonyi Milan Rastislav Štefánik repülőtéren (BTS).

A pozsonyi légikikötő utasforgalma 2017-ben 1,942 millió volt, 11 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Bár a BTS tavalyi utasforgalma a legmagasabb a 2008-ban elért, eddigi abszolút rekord (2,2 millió utas) óta, az emelkedés üteme ismét lassult, némileg elmaradt az egy évvel korábbi 12,3 százaléktól.

Tavaly a pozsonyi reptér teherforgalma rekordértékre emelkedett, több, mint 14 százalékkal, 26 246 tonnára emelkedett. A növekedés üteme gyorsult, felülmúlta az egy évvel korábbi 9 százalékot.

A vizsgált időszakban a légikikötőben lebonyolított repülőgép-landolások és felszállások száma meghaladta a 27 300-at,  6 százalékkal nőtt éves szinten, gyorsabban a 2016-os 4 százalékosnál.

"Rekord szabadságszezont zártunk, a charterforgalom 35 százalékkal nőtt. Az 5 új járatnak és a járatsűrűség növekedésének köszönhetően a menetrendszerű forgalomban is 3 százalékos volt a növekedés" - véleményezte az adatokat Jozef Pojedinec, a pozsonyi repülőtér igazgatótanácsának elnöke.

Az utasforgalom túlnyomó többsége, 1,373 millió utas a menetrendszerinti járatokon utazott. Tavaly a Pozsonyból induló repülőgépekkel utazók legkedveltebb célállomása London volt, az Egyesült Királyság fővárosát Dublin, Antalya, Milánó és Moszkva követte a sorban. A legnagyobb utasforgalmat 2017-ben is a Ryanair légitársaság gépei bonyolították, Pozsonyból vagy Pozsonyba az év folyamán több mint egymillió utast szállítottak. Az utasforgalom alapján a Ryanair légitársaságot a Travel Service, a Wizz Air, a Pobeda, a flydubai, a cseh nemzeti légitársaság és az Air Cairo követte.

A pozsonyi Milan Rastislav Štefánik repülőtér Szlovákia legnagyobb és egyben egyetlen európai léptékben is jelentős forgalmat bonyolító nemzetközi légikikötője. A BTS 2012-ben átadott új terminálja évi 5 millió utas ellátására képes, közel 540 alkalmazottnak ad munkát.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS