HIRDETÉS

Illetéket kell fizetni a könnyű műanyag táskákért az új évtől

hirek.sk 2018. január 03., 17:32
POZSONY. Kötelező illetéket kell fizetni január 1-től a könnyű műanyag táskákért. A környezetvédelmi tárca ezáltal a műanyag táskák használatának korlátozására számít a bevásárlások során.

A tárca sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy az illetékfizetés az 50 mikrométeresnél vékonyabb falú, könnyű táskákra vonatkozik. Az eladóknak másféle, azaz papírból vagy szövetből készült, többszöri használat során igénybe vehető táskákat kell majd felkínálniuk a vevőknek. A hulladékgazdálkodásról szóló törvényből eredő kötelezettség be nem tartásáért 500 és 50 ezer euró közti pénzbírság szabható ki. A nagyon könnyű, azaz 15 mikrométeresnél vékonyabb falú, ún. mikrotén zacskóra nem vonatkoztik az illetékszabás.

Mivel jár együtt a műanyag táskákkal kapcsolatos illetékfizetés?

Szlovákia egy-egy lakosa évente hozzávetőleg 466 műanyag táskát használ el, ami az életkörnyezet tekintetében jelentős megterhelést jelent. A műanyag táskák nagy része a szemeteskosarakba és a természetbe kerül.

„A könnyű műanyag táska az életkörnyezet értelmetlen megterhelésének a jelképévé vált. Abból ugyanis nagyon könnyen hulladék lesz. A vevők azokat csak alig egy órán át, vagyis addig használják, amíg azokban hazaviszik a megvásárolt termékeket. Az életkörnyezetet azonban egy-egy darab több évtizedig károsítja“ – hangsúlyozta Sólymos László, környezetvédelmi miniszter.

A környzetvédelmi táca műhelyéből származó, hulladékgazdálkodásról szóló törvénymódosítást, amely az említett kötelező illetékfizetést is tartalmazza, tavaly márciusban 123 parlamenti képviselő fogadta el. A tárca még 2016 végén meghirdette a Műanyagtáska-mentes Szlovákia elnevezésű, nem jogalkotási kezdeményezést. Jelenleg a felhíváshoz a COOP Jednota és a Kaufland kiskereskedelmi üzletlánca csatlakozott, s azt az SZK Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetsége is támogatta. Annak célja a környezetvédelmi szempontból meg nem felelő táskák fokozatos eltávolítása a boltokból, miközben a vevőknek másféle, környezettudatosabb lehetőséget kínálnak fel.  

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS