Illegális munkáért másfélszáz munkáltatót büntetett meg a munkafelügyelet

hirek.sk 2016. február 03., 19:18
POZSONY. Összesen 468.290 eurós bírsággal büntetett feketemunkáért 156 munkáltatót a munkafelügyelet. Az ellenőrök 1941, illetve 4711 alkalmazottat ellenőriztek – derül ki az ún. Biztonság (Istota)-ellenőrzések végeredményéből, amely az illegális munkavégzésre és alkalmazásra irányult – tájékoztatott Marián Valentoviè, a munkahivatal vezérigazgatója.

Az ellenőrök figyelme vizsgálódásuk során a kiskereskedelem, szolgáltatások és kisebb üzemegységek területén ténykedő munkáltatókra irányult. "Összesen 1941 munkáltatót és 4711 alkalmazottat ellenőriztünk. Õk 156 munkáltató esetében figyeltek fel illegális alkalmazásra, ami az egész szám hozzávetőleg 8 százalékát képezi, miközben 227 esetben bukkantak „feketén“ alkalmazott polgárokra. Hozzávetőleg az ellenőrzött személyek 5 százalékáról van szó" – árulta el Valentoviè.

A 156 esetben összesen 468.290 eurós bírságot róttak ki az illetékesek. "Előzetes összegnagyságról van szó, mivel a legtöbb esetben közigazgatási eljárás indult, s annak nagysága változhat" – fejtette ki a munkahivatal vezetője.

Az ellenőrzések rámutattak, hogy az ellenőrzött alkalmazottak 30 százaléka megállapodás alapján végezte a munkáját. "Az ellenőrzött állásigénylők közel 7 százaléka nem megállapodás alapján, hanem illegális dolgozott. Ez esetekben majd a törvény értelmében járunk el" – egészítette ki az elmondottakat Valentoviè.

Ján Richter munkaügyi miniszter leszögezte: bár ezt az ellenőrzési akciót előre jelezték, annak eredményeitől senki sem lehet boldog. A vizsgálat során az is bebizonyosodott, hogy továbbra is főleg a szolgáltatások terén nagy mértékben kihasználják a megállapodás alapján dolgozókat, és nem tartják be a minimálbérről szóló törvényt.

Az utóbbi négy évben az illegális foglalkoztatásról szóló tilalmat 3718 munkáltató szegte meg Szlovákiában – tájékoztatott a Nemzeti Munkafelügyelet, a NIP vezérigazgatója, Andrej Gmitter.

"2012 és 2015 között összesen 70.896 munkáltatót ellenőriztünk. Az illegális foglalkoztatásra vonatkozó tilalmat 3718 munkáltató azzal szegte meg, hogy illegálisan 7036 személyt alkalmazott" – fejtette ki Gmitter. Hozzáfűzte: arra leggyakrabban az építkezéseken, a nagykereskedelem, továbbá az elszállásolással és étkeztetéssel kapcsolatos szolgáltatások terén, főként a kisebb, tíz főig foglalkoztató cégeknél kerül sor. 2015-ben a legtöbb illegális alkalmazottra Kassa megyében bukkantak az ellenőrök.

Ján Richter munkaügyi miniszter szerint egy olyan komoly problémáról van szó, amely során az érintett személyek a betegbiztosításukat és a szabadság-lehetőségüket is elveszítik.

Tavaly az ellenőrzések eredményei szerint illegálisan 2686 embert foglalkoztattak. "A 2012-es évvel összevetve ez 290 százalékos növekedést jelent.

2012-ben összesen 312 bírságot szabtak ki, amelyek összértéke 675.000 euróra rúgott, tavaly a számuk 993-at, illetve 3,5 millió eurót ért el. "Ez 410 százalékos növekedést jelent" – számította ki Richter munkaügyi miniszter. Végül elmondta: ellenőrzéseiket folytatják, és igyekeznek majd leleplezni azokat a munkáltatókat, akik „feketén“ foglalkoztatják dolgozóikat.

"Az illegális munka ellen folytatott harcban nagyon fontos azon munkavállalók együttműködése, akiknek tudatosítaniuk kell azt, hogy a fekete munkavégzés során a saját jövőjükre vonatkozó szociális igényeieket is elveszítik" – tette hozzá Richter.

Forrás: Teraz.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS