HIRDETÉS

Hiányoznak az adóbevalláshoz szükséges egyes nyomtatványok

hirek.sk 2018. február 05., 11:31
POZSONY. Öt héttel az előző naptári év vége után sem áll a lakosság rendelkezésére a 2017-es évre vonatkozó jövedelemadó-bevallásokhoz szükséges nyomtatvány elektronikus változata – figyelmeztet a Szlovákiai Adótanácsadók Kamarája, amely szerint a hiányzó nyomtatványok bonyolítják a vállalkozók és az adótanácsadók munkáját, mert januártól valamennyi vállalkozó-jogi személy köteles elektronikus módon kommunikálni a pénzügyőrséggel.

„A jogi személyek számára mindmáig nem elérhetők az elektronikus nyomtatványok. A fizikai személyek esetében pedig sok helyen a B típusú nyomtatvány hiányzik. Pótmegoldásként feltüntetik annak menetét, hogy az adófizetőnek előbb a weboldalról le kell töltenie a nyomtatványt, majd azt kézzel ki kell töltenie, be kell szkennelnie és elektronikus formában az általános benyújtás mellékleteként kell csatolnia. Korábban egyszerűbb volt a hivatalban leadni a papír formátumú nyomtatványt“ – mondta pénteken Vladimír Chlebec, a Szlovákiai Adótanácsadók Kamarájának képviselője.

A kamara arra is felhívja a figyelmet, hogy folyamatosan halasztgatják a hiányzó nyomtatványok biztosítását, s nem is lehet tudni a közzétételük pontos időpontját. Az adótanácsadók szerint az lenne az optimális megoldás, ha ezek a nyomtatványok már január elején rendelkezésre állnának, hogy elég idő legyen a folyamatos kitöltésükre. Hozzáteszik: jelenleg ugyanis hozzávetőleg 350 ezer szubjektum nem nyújthatja be elektronikus nyomtatványokon az adóbevallását.

Minden évben megismétlődik ez a helyzet

Chlebec hozzáfűzte: több társaság számára a tulajdonosok januárban kérik elkészíteni a könyvviteli zárlatot, tehát már le kellett volna adniuk az adóbevallásokat. Az ezzel kapcsolatos problémával a hitelszerződések felújítása és az új hitelek intézése során is szembesülhetünk.

„Ehhez a lépéshez valamennyi banknak könyvviteli zárlatra és adóbevallásra van szüksége. A fizikai személyeknek–vállalkozóknak a banki jelzáloghitel felvételéhez is be kell mutatniuk az adóbevallásukat. Sok további esetben is szükséges mielőbb rendelkezni az adóbevallással“ – mutatott rá Chlebec.

Az adótanácsadók úgy látják, hogy ez az áldatlan helyzet minden évben megismétlődik, mert az adózással kapcsolatos vonatkozó jogszabályt az utolsó percben, közvetlenül az év vége előtt fogadják el. „Ennek azonban nem lenne szakad okot adnia arra, hogy a nyomtatványok módosítása több hétig tartson“ – szögezte le a kamara.

Nem állnak rendelkezésre az elektronikus változatok

A Pénzügyőrség még január 18-án jelezte, hogy a magánvállalkozók és a cégek adóbevallásaihoz szükséges nyomtatványok elektronikus változatai pár napon belül hozzáférhetők lesznek. Erre azonban február elejéig sem került sor.

„A nyomtatványok új mintapéldányait a jövedelemadóról szóló törvény módosítása is befolyásolta, amit a parlamenti képviselők csak decemberben szavaztak meg. Ezért azok az új év első napjaiban még elektronikus és nyomtatott formában nem válhattak hozzáférhetővé. A Pénzügyőrség azokat fokozatosan teszi közzé“ – közölte januárban a Pénzügyőrség.

Forrás: WebNoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS