HIRDETÉS

Grezsa: Kárpátalja fokozott támogatást igényel

hirek.sk 2017. december 21., 11:20
BUDAPEST. A határon túli nemzetrészek közül a kárpátaljai a legszegényebb és a leginkább veszélyeztetett, ezért a magyar kormány az élet minden területén támogatja az ott élő Magyarságot - jelentette ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködéséért felelős kormánybiztos az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Grezsa István hangsúlyozta: Magyarország a többi között programot indított kárpátaljai magyar óvodák létrehozására, illetve felújítására. Ennek kertében 38,5 milliárd forint felhasználásával 22 új óvoda épül és 80 intézmény újul meg a régióban - tette hozzá.   

Arról is beszámolt, hogy a magyar kormány ukrán, illetve ruszin anyanyelvűek számára indított magyarnyelv-oktatási programjában 14 ezren vettek részt, és újabb hatezren jelentkeztek a kurzusokra.

A magyarnyelv-tanulási kedvnek csak a tanárhiány szab gátat Kárpátalján

A magyar kormány támogatásával ukránok számára Kárpátalján indított magyar nyelvtanfolyamok iránt olyan nagy az érdeklődés, hogy az oktatás bővítésének csak a tanárhiány szab határt - jelentette ki Grezsa István kormánybiztos a negyedik magyar nyelvkurzust lezáró oklevélátadó ünnepségen szerdán Beregszászon.

A politikus azt is elmondta, hogy tekintettel a nagy sikerre a magyar kormány a következő évben is finanszírozza a magyar nyelvtanfolyamokat Kárpátalján, tovább bővítve az oktatási szinteket. Mint jelezte, jövőre a magyarul tanulni vágyóknak már interneten kell jelentkezniük a tanfolyamokra, mert a sok jelentkező hívása miatt összeomlott a Rákóczi-főiskola telefonos rendszere, s a szervezők azt tervezik, hogy Magyarországról nyugdíjas nyelvtanárokat vonnak be az oktatásba.   

Grezsa István részt vett és beszédet mondott a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács által magyar kormánytámogatással indított idegenvezetői képzés végzőseinek oklevélátadó ünnepségén is. Köszöntőjében a kormánybiztos történelmi pillanatnak nevezte, hogy Kárpátalján első ízben adnak át magyar nyelvű képzésben részt vett 24 idegenvezetőnek államilag elismert oklevelet. Mint hangsúlyozta, igen nagy szükség van a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében a magyar idegenvezetőkre, mert a térségbe kezdenek visszatérni a magyarországi turisták azt követően, hogy három évvel ezelőtt a kelet-ukrajnai események miatt majdnem megszűnt az idegenforgalom.

Fontosnak nevezte a politikus azt is, hogy a jövőben a történelmet ismerő szakképzett idegenvezetők kalauzolják a más ukrajnai megyékből nagy számban érkező vendégeket Kárpátalján, hiteles ismereteket közvetítve számukra. A kárpátaljai idegenforgalom fejlesztését szolgálja a magyar kormány támogatásával indított, önkéntességen alapuló Tiszta Kárpátaljáért mozgalom, amelynek résztvevői egyebek mellett megtisztítják a szeméttől és rendezik az idegenforgalmi látványosságok környékét, többnyelvű ismertető táblákkal jelölve meg a helyszíneket - mondta.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS