Zsolnai KIA-ban befejezik a Venga típus gyártását

Matus Tibor 2019. március 20., 11:55

Áprilisban a zsolnai Kia Motors Slovakia autógyárában, nyolc év után kivezetik a Venga modell gyártását, és egyelőre nem is pótolják más modellel. Az utóbbi időben csökkent a Venga iránt a kereslet, mivel inkább a kisebb városi egyterűeket vásárolják.

A Vengát eredetileg a cseh nosovicei Hyundai testvérüzemben gyártották, majd 2011 októberében telepítették át a gyártást Zsolnára, amihez 40 millió eurót ruháztak be a gyártási technológiára. A KIA a kezdeti évben 11 ezer autót gyártott ebből a modellből, ami 2011-ben a gyár teljes produkciójának a 4 százalékát tette ki.

Gyenge eredmények

Az első teljes évben majdnem 35 ezerre felemelték a legyártott Vengák számát, ami akkor az éves termelés 12%-át tette ki. 2013-ban a kereslet már csökkent, így a termelés is leesett 30 ezerre, miközben az üzem termelése 7%-al bővült.

2015-ig még tartották a 30 ezres szintet, majd 2016-ban 27 ezerre, 2017-ben 23,5 ezerre, 2018-ban 16,7 ezerre esett a legyártott Vengák száma. Úgy számolnak, hogy az évek során itt előállított Vengák száma az áprilisi gyártásleállításig 208 ezerre emelkedik.

A Venga sosem volt annyira közkedvelt, mint a Ceed vagy a Sportage, de jól kiegészítette az üzem gyártási portfólióját. A gyártás leállítása tükrözi az európai kereslet változását, áttérést a többfunkciós modellekről az egyterűek irányában.

Hasonló lépésre kényszerült az amerikai Ford is, amely idén tervezi leállítania a C-Max és a Grand C-Max modellek gyártását, amiket a németországi üzemében Saarlouiseban gyártanak. A közelmúltban hasonló sorsra jutott a Renault Modus, Škoda Roomster, Citroën C3 Picasso, Nissan Note vagy az Opel Meriva.

A zsolnai üzem ezt nem érzi meg

Bár voltak kísérletek arra, hogy idehoznák a nemrég bemutatott SUV Stonic gyártását, hiszen ennek a típusnak 90 százaléka az európai piacon talál gazdára, végül a dél-koreai vezetés a gyártást a koreai Sohariban hagyta, mivel náluk is elindult a modell értékesítése.

Képgalériánk:

A zsolnai üzemet nem kell, hogy érzékenyen érintse a Venga gyártásának leállítása, mert 2018 végén teljes fordulatra kapcsolta Kia Ceed modell Shooting Brake verziójának karosszéria gyártása, ami segít a termelés szintjének megtartásában. További fejlődést jelent a zsolnai üzemnek a Ceed modell új SUV karosszériája, amely magasabb alvázzal és robusztusabb kinézettel a kis SUV szegmenseknél átmenetet képezhet a Stonic és a Sportage típusok között.

Ezen kívül Zsolnán új típusú meghajtások alkalmazását is tervezik, mivel a Ceed esetében gyártanak majd plug-in hybrid és mild hybrid meghajtású autókat is. Az autógyár ezeket az őszi frankfurti autóvásáron mutatná be, és Plug-in hybrid Ceed először a kombi verzióban volna elérhető.

Amennyiben beválik, akkor alkalmaznák a többi típusra. Az autógyár hasonló technológiát alkalmazna, mint a Kia Niro esetében, tehát 1,6 GDi négyhengeres motorja mellé egy 32 kW-os elektromotort szerelne 8,4 kWh kapacitású akkumulátorral.

A zsolnai autógyárnak ezzel már megvan az első kapcsolata az elektromos autókkal. A felújított Sportage tavaly már megjelent a mild-hybrid technológiával, és a KIA-nak ki kell alakítania az elektromos verzióját az egész portfóliójára. Ahhoz hogy teljesítse a brüsszeli előírásokat a széndioxid kibocsátásra, az eladott autóinak 25-30 százaléka elektromosnak kellene lennie.

Forrás: Trend.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS