2019. március 29., 08:42

Vártnál alacsonyabb gazdasági növekedésre számíthatunk

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) legújabb középtávú előrejelzéséből kiderül, a szlovák gazdaság ebben az évben előreláthatólag 3,5%-kal fog növekedni. Ez a hazai össztermék (GDP) növekedéséről szóló legutóbbi előrejelzéshez képest 0,7 százalékkal kisebb gyarapodást jelent.

201604241641420.nbs01.jpg

Jozef Makúch, az NBS igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a banki tanács megállapította, hogy a globális gazdaságnak, illetve főleg az eurózóna gazdaságának a lassulása jelentősen befolyásolja Szlovákia gazdasági fejlődését. Az NBS legújabb előrejelzése szerint Szlovákia előrelátható gazdasági növekedése – a korábbi feltevésekkel ellentétben – 2020-ban is csökkenni fog, mégpedig 3,4%-ra, és 2021-ben ez az arány a 2,8%-ot is eléri. A januári előrejelzéshez képest a jegybank a növekedési kilátásokat 2020-ra 0,5 százalékkal, 2021-re pedig 0,2 százalékkal csökkentette.

Makúch szerint, az aktuális előrejelzésen megmutatkozott a külföldi kereslet ütemének a jelentős csökkenése, valamint hogy az autóipar továbbra is gyengébb eredményeket hoz az euro-zóna nagy gazdaságaiban. A nemzeti bank az előrejelzésében figyelembe vette a gyengülő külföldi keresleten kívül, az euro-zóna, és Szlovákia gazdaságának utolsó negyedévi mérsékeltebb bővülését, az autóipari kapacitások vártnál lassabb növekedését.

A bank előrejelzése szerint lassabb lesz a hazai fogyasztás bővülése, de továbbra is hozzá fog járulni a szlovák gazdaság teljesítményéhez. A jelentés alapján csökkennek a magánberuházások, viszont várható a közszféra beruházásainak emelkedése, ami elsősorban az európai források kihasználásának köszönhető.

Az Szlovák Nemzeti Bank előrejelzése egybevág a Pénzügyminisztérium véleményével, mely szerint a szlovák gazdaság már 2018-ban elérte a csúcspontját.

Makúch a kilátásokat így összegezte: „az eredmények átértékelése után kimutatott csökkenés ellenére megállapíthatjuk, hogy

Szlovákia gazdasága továbbra is magabiztosan növekszik.

Folytatódik a munkahelyek teremtése, azaz csökkenni fog a munkanélküliség. A bérekben is dinamikus bővülést vár részben a piac, részben adminisztratív intézkedések hatására (minimálbér emelése). Az előrejelzés szerint a reálbérek idén 4 százalékkal, jövőre 3,6 százalékkal, 2021-ben pedig 3%-kal nőnek.

A Szlovák Nemzeti Bank igazgatója egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy folytatni kell az államháztartás konszolidációját és az államadósság csökkentését.

A gyengébb gazdasági kilátások igazolják a szerkezeti szintű változtatások elkerülhetetlenségét, melyek nemcsak Szlovákia versenyképességét és növekedési potenciálját erősítenék, hanem az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságát is

– mondta Jozef Makúch.

A gazdaság lassulását megérzik a szállítmányozók is

A nemzeti bank előrejelzésével egy időben jelent meg a DKV Euro Service társaság elemzése, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a németországi úticélok kivételével, a szállítási távok egyre rövidülnek a szlovák fuvarozó vállalatoknál.

Az elemzés szerint már érezhető a német gazdaság lassulása, és

a szállítmányozók tradicionálisan az először érzik meg a gazdaság változásait.

Az évkezdet szállítási statisztikáiból kitűnik, hogy a német gazdaság lassulása már hatással van Csehországra és Szlovákiára is. Idén, ellentétben az ezt megelőző évekkel a fuvarozás lassabban pörgött fel. Ez elsősorban azoknál a fuvarozóknál látszik, amelyek az autóiparnak dolgoznak.

 

Megosztás
Címkék