2019. július 25., 12:14

Varga Mihály: be kell kapcsolni a teljes magyarságot a magyar gazdaság vérkeringésébe

Be kell kapcsolni a teljes Kárpát-medencei magyarságot a magyar gazdasági vérkeringésébe, ehhez pedig meg kell vizsgálni, hogyan lehetnek versenyképesek. Erről a magyar pénzügyminiszter beszélt Tusnádfürdőn a XXX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal-beszélgetésén.

tusvanyos-varga-mihaly.jpg

2016 óta működik az a versenyképességi tanács, mely a magyar kormány munkáját segíti, mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter. Az első másfél évben azt kellett megvizsgálni, hogyan lehet javítani az üzleti környezetet a vállalkozások számára, ehhez pedig rendbe kellett tenni az államháztartást is.

Magyarország versenyképességi stratégiája, a Program a Versenyképesebb Magyarországért hat pilléren nyugszik, mondta el a pénzügyminiszter. Ezek az adórendszer, a foglalkoztatás, a közszféra, az egészségügy, az oktatás és a vállalati környezet javítása. Ezen kívül azonban figyelembe kell venni a régió adottságait is.

Magyarország és az egész Kárpát-medence logisztikai adottságai például kifejezetten jók, akár Nyugat-, akár Kelet-Európa vagy a Bakán irányába gondolkozunk, de még az ázsiai piacok is elérhető távolságban vannak,

– emelte ki Varga Mihály. Hozzátette, a külföldi befektetők ezen kívül a szakképzett munkaerőt és a politikai stabilitást is előnyként értékelik.

A Kárpát-medence versenyképességének vizsgálatakor több szempontot is figyelembe kell venni, mondta el a pénzügyminiszter.

Le kell számolni azzal, hogy az olcsó munkaerőre alapozzuk a versenyképességet

–  mondta, hiszen ezen a korszakon már túlhaladunk. Fontos, hogy az új gyártási technológiák felé kell fordulni, mert

már nem versenyképes az, aki más országokban már elavult technikával akar olcsóbban termelni.

Két gazdasági területre különösen érdemes figyelni, ezek a zöld gazdaság (környezetbarát technológiák, energia stb.), és az úgynevezett „ezüst-gazdaság”. Ez az idősödő társadalom új igényei alapján kialakult gazdasági ágazat, ahol a Kárpát-medence mind az egészségügyben, mind a gondozás terén sikereket érhet el.

Figyelembe kell venni azt is, hogy

a versenyképesség nem külföldön kezdődik – először otthon kell sikeresnek lenni.

 A kis- és középvállalkozások „elkényelmesedése” ellen is küzdeni kell, mondta a pénzügyminiszter. A mai magyar vállalkozások problémái (adóelkerülés, olcsó munkaerő foglalkoztatása, uniós támogatásokra támaszkodás, stb.) mind ebből az elkényelmesedésből fakadnak.

Magyarország kormányának küldetése, hogy a már meglévő határon túli gazdaságfejlesztési programokat folytassák, és a következő években az egész kárpát-medencéből minél több magyar tulajdonú vállalkozást vonjanak be a magyar gazdasági vérkeringésbe”

– jelentette ki a pénzügyminiszter, ez azonban „egyedül nem megy,” partnerséget kell kialakítani. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.