Új fejlemény a dízelbotrányban, elkezdődött a végjáték

ma7 2019. április 15., 15:54

Németországban vádat emeltek a Volkswagen korábbi vezetője ellen a dízelbotránnyal kapcsolatban. A botrány során ez lesz az első német vádemelés az autóipari óriás vezetői ellen.

Martin Winterkorn Fotó: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Braunschweig város ügyészségesúlyos csalás vádjával vádemelési javaslatot nyújtott be a szász város bíróságán Martin Winterkorn, a Volkswagen korábbi vezérigazgatójaés négy másik korábbi Volkswagen-vezető ellen.

A bíróság jelenleg azt vizsgálja, hogy kellően megalapozott-e a vádemeléshez az ügyészség indítványa – értesítette a DPA német hírügynökséget az illetékes főügyész. Ha a bíróság helyt ad a kérelemnek, akkor a dízelbotrányban Németországban is megindulhat az első büntetőeljárás.

Az öt korábbi Volkswagen-vezető ellen többek között hűtlen kezelés, adócsalás, valamint okirat-hamisítás miatt emelhetnek vádat.Winterkornt többek között azzal is vádolják, hogy miután tudomást szerzett a csaló szoftverekről, nem jelentette azt azonnal a hatóságoknak. Sőt,miután megtudta, hogy a csaló szoftvereket alkalmazzák a konszern által gyártott autóknál, jóváhagyta azok további használatátaz uniós és az amerikai hatóságok félrevezetésére.

Sőt, a vádak szerint 2014-ben engedélyezett egy olyan szoftverfrissítést is a konszern által gyártott autóknál, amelynek célja kifejezetten a korábbi csalások nyomainak eltüntetése volt – írja a Handelsblatt. Ha igazak a lap értesülései, akkor akár Winterkorn számlájára még a hamis tanúzás is felkerülhet, korábbi vallomásaiban ugyanis végig azt állította, hogy 2015 szeptembere előtt, az amerikai hatóságok eljárásának nyilvánosságra kerülése előtt nem volt tudomása az autókba épített egységekről, amelyek célja a mérési eredmények meghamisítása volt.

Forrás: Origo
0 HOZZÁSZÓLÁS