2019. szeptember 24., 13:47

Szlovákiában 13 000 informatikai szakember hiányzik, és a helyzet csak romlani fog

Szlovákia modern, digitális és információs társadalommá történő átalakításának előfeltétele az elegendő informatikai szakember. Azonban 13 000 számítógépes hiányzik az országból, és a helyzet várhatóan tovább romlik - mondta a Radoslav Repa, a Digitális Agenda Szekció vezérigazgatója.

smert-biznis.jpg
Médialapozó

Repa emlékeztetett arra, hogy az OECD adatai szerint Szlovákia az az ország, amelyet a munkaerő automatizálása és robotizálása érint leginkább.

2030-ra a termelési munkahelyek akár 40% -át részben vagy teljesen automatizálni lehet, de más ágazatokat is érint

 - mondta Repa. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az automatizált folyamatok magasabb szintű üzemeltetői szakértelmet igényelnek.

Léteznek más munkahelyek, gyakran magasabb követelményekkel a képesítésre

- mondta Repa 

A vállalatok igénye a számítás-technikusokra továbbra is növekszik. Repa szerint ez az elkövetkező években ez felugorhat akár 20 000 hiányzó informatikai pozícióra is . A megoldás az oktatás reformja volna, amelynek több informatikai ismeretekkel rendelkező embert kellene kiképezni.

Ideje gondolkodni az oktatás erőteljes és átható reformjáról

- tette hozzá Repa, aki szerint a befektetési és informatikai miniszterelnök-helyettes hivatala e tekintetben már együttműködik az Oktatási Minisztériummal. A munkáltatók már régebb óta követelik a kötelező érettségi vizsgát matematikából.  Repa szerint az informatizálás területén szükség van a nők fokozottabb bevonására is, mivel Szlovákiában az IT szektorban foglalkoztatott nők aránya messze elmarad az EU átlagától.

smert-biznis.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!