Szlovák-magyar projekt segít megoldani a cégek kutatás-fejlesztési problémáit

ma7 | TASR 2019. január 15., 14:00

Ma kerül sor Zólyomban az InnoService szlovák-magyar határon átnyúló projekt zárókonferenciájára, ahol a szakemberek a cégek képviselőivel közösen ismertetik a kutatás-fejlesztési szervezetek és az egyes vállalatok közötti együttműködés lehetőségeit, előnyeit, illetve akadályait is.

Az InnoService projekt keretében 2017 közepén öt szlovákiai és magyarországi kereskedelmi és iparkamara fogott össze azzal a céllal, hogy támogassák a regionális vállalatok innovativitását, növeljék a versenyképességüket és az egyes régiók gazdasági teljesítőképességét.

A 16 hónapig tartó projekt keretében a partnerek a szlovákiai és magyarországi cégek számára kifejlesztettek egy új, egyedi online szolgáltatást Innovációs szolgáltatások határon átnyúló portfóliója címen. „Az új webalkalmazásnak köszönhetően a Délkelet-Szlovákiában és Északkelet-Magyarországon székelő cégek egy helyen találhatják meg az összes, kutatás-fejlesztési infrastruktúrával és szolgáltatásokkal kapcsolatos információt. A kutatás-fejlesztési szervezetekről szóló információk között szerepelnek a munkatársak elérhetőségei is, ami a cégek számára lehetővé teszi a könnyebb együttműködést” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Elena Stieranková projektgazda, a Besztercebányai Regionális Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) munkatársa.

„Az adatbázisunkban jelenleg több mint 100, magyarországi és szlovákiai kutatás-fejlesztési szolgáltató szerepel” – folytatta Stieranková, hangsúlyozva, hogy ezek a társaságok nem csupán a nagy kutatási projektek felé nyitottak, hanem a vállalkozók kisebb problémáinak megoldásával is foglalkoznak.

A projektet, melyet a Besztercebányai Regionális Kereskedelmi és Iparkamara a Kassai Regionális Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kamarákkal együttműködésben valósított meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERDF) támogatta az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország határon átnyúló program keretében. A projekt összköltsége 162 174,60 euró, ebből az ERDF támogatása 137 848,41 eurót tett ki.
0 HOZZÁSZÓLÁS