2019. november 12., 17:16

Sikeres a közösségi közlekedés Kelet-Szlovákiában

Az idei szezonban 250 ezren vették igénybe Kassán, Szepsiben, Poprádon és Tőketerebesen azt a 700 kerékpárt és elektromos robogót, amelyek kikölcsönözhetők a közösségi közlekedés keretében.

bikesharingpoprad2.jpg
Médialapozó
Fotó: TASR

A rendszert üzemeltető Antik Telecom üzletfejlesztési igazgatója, Peter Blaas elmondta, a kerékpármegosztó rendszerben használt biciklikkel az idei szezonban 34 ezer óra alatt 267 ezer kilométert tettek meg. A legaktívabb felhasználó több mint 800-szor kölcsönzött kerékpárt. A legnagyobb forgalom egy augusztusi napon volt, amikor 2750 alkalommal pattantak nyeregbe a felhasználók, akik átlagosan 9 percig bicikliztek.

Lelkesen fogadtuk, hogy az emberek ennyire érdeklődnek ezért a környezetbarát és egészséges közlekedési formáért. Hisszük, hogy hozzájárultunk ahhoz, hogy az év folyamán több sofőr otthon hagyta az autóját. Az eredményeink azt mutatják, a szlovákiaiak is értik azt a globális trendet, hogy csak akkor birtokoljunk közlekedési eszközt, ha feltétlenül szükséges

– fogalmazott Igor Kolla, a társaság vezérigazgatója. Hozzátette, pozitívnak tartja azt is, hogy elindult az elektromos motorkerékpárok megosztási rendszere is. Ezt 2020 tavaszán, a téli karbantartás, a töltőhálózat bővítése és a felhasználók tapasztalatainak kiértékelése után kibővítve indítják majd újra.

Fotó: TASR

A közösségi kerékpár- és motorkerékpár-megosztó rendszert a következő szezonban további városokra is kiterjesztenék.

Elsősorban olyan helyszíneken, ahol már ki van építve saját optikai hálózatunk, de az önkormányzatok nagy érdeklődésére való tekintettel más városokban is

– közölte.

Tekintettel arra, hogy ősszel és télen csökken a felhasználók száma, a szolgáltató ezt az időszakot a járművek szervizelésére, illetve a következő szezonra való felkészülésre használja ki. A következő napokban összegyűjtik az elektromos robogókat, illetve Szepsiben, Poprádon és Tőketerebesen a bicikliket is.

Kassán továbbra is rendelkezésre áll majd mintegy 100 kerékpár

azzal a céllal, hogy felmérjék, mekkora az érdeklődés a szolgáltatás iránt az év kevésbé vonzó részében.

A cég szerint üzemeltetési szempontból is nagyon pozitívan lehet értékelni az idei szezont, az ellopott kerékpárok száma nem haladta meg a tízet, s a tönkretett biciklik száma még ennél is alacsonyabb volt.

Fotó: TASR

bikesharingpoprad2.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék