Részmunkaidős foglalkoztatási programot indítanak nőknek

ma7 | TASR 2019. augusztus 20., 18:18

Szeptembertől részmunkaidős foglalkoztatási programot indít a munkaügyi központ elsősorban anyaságin levő nőknek. A projektre1 1,5 millió eurót különítenek el, olyan cégek pályázhatnak támogatásért, amelyek részmunkaidőre vagy otthoni munkára alkalmaznak nőket.

„Az elsődleges cél, hogy lehetőséget adjunk a gyereket nevelő anyáknak arra, hogy részmunkaidős állást vállaljanak. Nem szívesen hallgatom már, hogy a részmunkaidős foglalkoztatást tekintve Szlovákia az uniós ranglista végén kullog” - jelentette ki Ján Richter (Smer-SD) szociális ügyi miniszter.

„A munkaügyi hivatalok tapasztalatai szerint a gyereket nevelő anyák közül sokan dolgoznának rövidebb munkaidőben, de azt nem engedhetik meg maguknak, hogy napi nyolc órás munkát vállaljanak. Ezért fontos, hogy valamilyen lehetőséget tudjunk nekik kínálni” - tette hozzá Richter.

„Elsősorban a hat évnél fiatalabb gyereket nevelő anyákat akarjuk megszólítani, továbbá az iskoláskorú gyerekeket gyedül nevelő anyákat” - magyarázta Marián Valentovič, a munkaügyi központ vezérigazgatója.

Az ilyen nőket foglalkoztató munkaadó 3-12 hónapra kaphat támogatást. „Reményeink szerint legalább ezer nőt sikerül így részmunkaidős álláshoz juttatnunk. A teljes bérköltség 95%-át térítjük meg a munkaadónak, maximum 844 eurót, ami a minimálbér 1,2-szerese bérköltségeinek felel meg” - számszerűsítette Valentovič.

A munkahivatalok szeptembertől minden nyilvántartott nőt megszólítanak, aki megfelel ezeknek a feltételeknek, és megkeresik a betöltetlen állást bejelentő munkaadókat is. Az összes munkahivatal részt vesz a programban, beleértve az elmaradott régiókat is.

0 HOZZÁSZÓLÁS