2018. november 5., 12:32

Milliókat nyúltak le az uniós támogatásból? Az OLAF egy újabb szlovákiai csalás ügyében nyomoz

A szlovákiai Transparency International két éve hívta fel a figyelmet egy ciprusi postafiókcégre, amelyik fura módon jutott hozzá több millió eurónyi megrendeléshez az európai alapokból. Voltak gépek, amelyet három-négyszeres áron adtak el a pályázat nyertesének. A szlovák hivatalok semmit sem észleltek, az Európai Korrupcióellenes Hivatal (OLAF) kilenc év után állapította meg a csalás gyanúját.

olaf.jpg

2009 júliusában a Viliam Turský (SNS), akkori környezetvédelmi miniszter rövid regnálásakor hagyták jóvá azt a 7,6 milliós európai uniós támogatást az Erson recycling vállalat részére, amelyből gépeket vásárolhattak a községekben keletkező hulladékok környezetbarát feldolgozására. Az Erson recycling a 7,6 milliós támogatás mellé további ötmillió euró önrészt vállalat. A pályázat lebonyolításához közbeszerzést kellett kiírni.

Viliam Turský (SNS):
2009. május 20-án váltotta Ján Chrbet, szintén SNS-es minisztert Robert Fico kormányában. A minisztersége rövid ideig tartott, 2009. augusztus 28-án Robert Fico alkalmatlanságra hivatkozva visszahívta. Igaz ekkor könnyen hullottak az SNS-es környezetvédelmi miniszterek az Interblue eset kapcsán, mivel a CO2 emissziók eladása körül keletkezett botrány a kormányra is rávetült.

A Transparency International véleménye szerint a 11,6 millió euróra kiírt közbeszerzést annyira rosszul hirdették meg, hogy a versenybe senki sem jelentkezett. Ez egyáltalán nem meglepő, mivel olyan beszállítót kerestek, aki képes 40 fajta gépet leszállítani 7 különböző világcégtől. Kevés az olyan gépkereskedő, amely kettő netán három világcéget is képviselhet, nemhogy hetet. Így a közbeszerzési kiírás első sikertelen köre után zártkörű tárgyalásokkal próbálták kiválasztani a beszállítót. Rá is akadtak egy ciprusi postafiókcégre, a Stromano holdings Limited-re, amely közvetlen azelőtt alapítottak, hogy az Erson elnyerte az európai uniós támogatást. Ahogy a Transparency írja, a ciprusi fiók a megrendelést kizárólag alvállalkozók bevonásával teljesítette.

Túlárazott gépek

A Transparency elemzése szerint egyetlen gépet sem adtak tovább az akkori piaci árakon. A túlárazás mértéke 20-40 százaléknál kezdődött, elsősorban a könnyen beszerezhető gépeknél, teherautóknál, a gépek többségét viszont a piaci ár duplájáért szállították. A speciális és legdrágább gépeket túlárazása már 150 és 350 százalék között mozgott. A Transparency szerint ezzel a vásárló Erson mintegy hatmillió eurót csúsztatott a ciprusi Stromano zsebébe.

A Stromano holdings sikere tovább folytatódott, és 2015-re azon tíz legsikeresebb adóparadicsomban alapított postafiókcég közé sorolható, amelyek 2010 óta részt vettek a szlovákiai közbeszerzéseken.

Lakástulajdonos a Bonapartéban

A vállalat igazgatója akkor az a Rena David volt, aki a szintén ciprusi Sonmazi Investet igazgatta. Ez a cég 60 millió euróért pereskedik a Nemzeti Vagyonkezelő Alappal. A Sme napilap szerint Sonmazi Invest mögött egy szlovák származású svájci, Emil Šišák áll, aki közeli kapcsolatban van Vincent Lukáč volt SNS-es képviselővel. Rena David igazgatja azt az Enidez Holdings postafiókcéget is, amely a Bonaparte lakóparkban tulajdonosa egy lakásnak.

Az esetet hiába ellenőrizte a pénzügyőrség, a rendőrség, a Közbeszerzési Hivatal, a Kormányhivatal, semmi gyanúsat nem találtak.

Az OLAF csalás ügyében nyomoz

Kilenc évvel az eset után az Európai Korrupcióellenes Hivatal, az OLAF igazolta a szlovákiai Transparency International gyanúját az európai alapok környezetvédelmi pályázatánál történt csalásról, adta hírül a társaság a közösségi oldalán.

A Transpaerncy úgy számolt be, hogy a szlovák szervek eredménytelen ellenőrzése után fordultak az OLAF-hoz, amely a vizsgálata után elküldte a pénzügyi és jogi ajánlásait a szlovák kormánynak és a Speciális Ügyészségnek. Egyszerűen szólva az OLAF olyan kötelességszegést fedezett fel, amely esetében a szlovák szerveknek vissza kellene követelnie a támogatást, és megvádolni a bűnösöket

A Transpaerncy hozzátette, figyelemmel fogja követni, hogy miként járnak el a szlovák hivatalok ebben az ügyben, mivel ahogy a korrupciós ügyeknél, úgy az európai uniós alapoknál történt visszaéléseknél is csak nagyon kevesen nyerik el a büntetésüket, hosszan tart az eljárás, és általában csak a kis halak kerülnek horogra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.