lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2019. április 8., 15:34

OECD elemző: a szlovákiai munkahelyek 70 százaléka veszélyben van

Az OECD állítása szerint, Szlovákiában a robotizáció és a termelés automatizálása veszélyezteti a munkahelyek 70 százalékát. Azért, mert a helyi gazdaság struktúrájában, az itteni munkakörökben több ismétlődő munkafolyamat van, mint a skandináv gazdaságokban. Az OECD szakértőjével, Marieke Vandeweyerrel a Trend beszélgetett.

ipar-4-robotok.jpg

Marieke Vandeweyer Szlovákiába azért érkezett, hogy bemutassa azt a tanulmányt,  amelyben az egyes OECD országok gazdaságaiban dolgozó emberek készségeit vizsgálták. Tanulmányuk egyik figyelmeztető megállapítása, hogy az OECD országok közül Szlovákiában a legnagyobb a munkahelyek megszűnésének veszélye.

A tanulmányban azt vizsgálták, hogy egy adott országban milyen munkát végeznek a dolgozók és ehhez milyen készségek kellenek. Előző vizsgálatok pedig már feltárták, hogy mely munkaköröket lehet a legkönnyebben automatizálni. A két tanulmányból le lehet vonni a következtetéseket.

Országonként ötezer munkavállalót kérdeztek meg, milyen mértékben használják munkájukhoz a digitális technikát, dolgoznak-e emberekkel, mennyire van szükség a kommunikációra a munkájuk során, vagy milyen matematikai, vagy olvasási készségekre van szükségük. Ebből készítettek egy általános képet.

Az általános kép alapján a munkakörök nagy része Szlovákiában automatizálható tartalommal bír, jóval nagyobb arányban, mint Norvégiában, vagy Új-Zélandon. A szlovákiai munkakörök 70 százaléka közepesen, vagy nagymértékben automatizálható. A nagymértékben kategória alatt azt értik, hogy az elkövetkező 10-20 évben minden munkafolyamat automatizálható az adott munkakörben. Szlovákiában ebbe a kategóriába a munkakörök 32 százaléka esik. Nem azt állítják, hogy így is lesz, de nagy az esély erre.

A közepes mérték annyit jelent, hogy a munkahely nem szűnik meg, de több munkafolyamata automatizálva lesz. Így a munkatöltet jelentősen módosul. Az alacsony mértékbe tartoznak azok a munkakörök, amelyhez társadalmi intelligencia, kreativitás és egyéb készségek szükségesek, emiatt nem automatizálhatóak.

Szlovákia a sorrend végén kullog Törökországgal, és Görögországgal, az élbolyban pedig Finnország vagy Új-Zéland található.

A magasabb munkabérekkel rendelkező országokban már folyik a monoton munkakörök automatizálása. Ausztriában és Svájcban az ilyen munkakörök arány már lecsökkent 15-30 százalék körülire. Szlovákiában is elindult ez a folyamat, de még a kezdeteknél tart.

Elsősorban az alacsonyképzettségűek munkahelye van veszélyben. Legkevésbé azoké, akik az emberekkel vannak kapcsolatban. De a munkakörök automatizálása a gyakorlatban azt is jelenti, hogy új munkakörök alakulnak ki, ami felszívja a munkanélkülieket.

Ebből a folyamatból a legtöbbet az iskolázottak fognak profitálni, akik a gépeket tulajdonolják, illetve a felső egy százalék fog még több haszonra szert tenni. A középosztály helyzete bonyolódik. Vagy tovább képzi magát, vagy alacsonyabb fizetésért fog munkát vállalni.  Azaz tovább fog nőni a jövedelmi egyenlőtlenség, a társadalom polarizálódása, és következményeként nőhet a populizmus. Ezért az OECD azt javasolja, hogy át kell gondolni a javadalmak újraelosztását, hogy a technológiaváltásból minél többen részesüljenek. Vizsgálják a tőke megadóztatásának lehetőségét, csak ilyenkor fennáll a veszély, hogy a tőke odébb áll. Vizsgálják az általános alapjövedelem bevezetését, amely használhatónak látszik. Új adókat is vizsgálnak, egyelőre nem tudni, melyik lesz az üdvös megoldás.

A szlovákiai munkaerőről megállapították, egyre kevesebb az olyan munkaerő, akik kognitív készséggel bírnak. Vandeweyer kihangsúlyozza, hogy ez nem azt jelenti, hogy butulunk, hanem azt, hogy növekszik az ilyen munkakörök száma, de ez igaz az egész EU-ra. Fordítva is igaz, csökken a manuális munkakörök száma.

Továbbra is érvényesnek tartja, hogy az iskolarendszernek a populáció széles rétegeinek kell erős készségeket adnia, ebben pedig javulnia kellene a szlovák oktatásügynek. Erős alaptudást kell teremteni, és kialakítani a hajlandóságot az egész életen át tartó képzésre.

Szlovákiában a felnőttképzésben a dolgozók 30 százaléka kapcsolódik be évente, ez az arány az OECD-ben 45 százalék, de van olyan ország is, ahol 60%.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.