Működik Danko kapitány üzletláncokat megsarcoló különadója

ma7 2019. február 15., 17:50

Az Aktuality.sk keresett összefüggést az üzletláncokat sújtó különadókat és az élelmiszer év eleji áremelkedése között. Andrej Danko az SNS elnöke közösen Gabriela Matečnával bizonygatták, hogy az üzletláncadó nem fogja emelni ez élelmiszerek árát. Az Aktuality.sk szerint ez másképp van

Fotó: Tasr

A lap szerint a legfrissebb statisztikai adatok az inflációról már bizonyítják mekkorát tévedtek az SNS boszorkánykonyhájában. Bizonygatták a törvény előterjesztésénél, hogy ez nem okoz áremelkedést, de az elmúlt hónapban 3%-os áremelkedés tapasztalható az élelmiszereknél – egész éves viszonylatban pedig 1,8 százalékos.

Rég nem emelkedtek ennyire az élelmiszerárak

A Statisztikai Hivatal adatai szerint, jelentős hatással van az áremelkedésre az üzletláncadó. Az elemzők szerint, mintegy 0,9 százalékpontnyi emelkedést a különadó okoz, és csak kisebb mérték írható a szezonális hatások számlájára. Ha ezen két hatást levonnánk, akkor csupán havi szinten fél szézalékos áremelkedést kellene elviselnünk.

Szlovákia ekkora mértékű drágulást már 5 éve nem tapasztalt, sőt 2015-ben és 2016-ban még árcsökkenésnek is örvendezhettünk.

Minisztérium tagad

A mezőgazdasági minisztérium elutasítja, és nem tartja reálisnak ezeket a következtetéseket, mivel az adót csak március elsejétől kell elvezetni, és az üzletláncok így a különadót nem fizették. Szerintük épp fordítva van, mert a Kaufland is jelezte az árak befagyaasztását, sőt a LIDL egyenesen csökkenést ígért.

Az agrártárca szerint – függetlenül a forgalom utáni 2,5 százalékos különadótól – az árakról a kereskedők döntenek. A gyakorlat azt mutatja, hogy a költségeket nem lineárisan építik bele az árba, hanem különböző tényezők befolyásolják azt.

Példaként az egyes élelmiszereknél bevezetett ÁFA kulcs csökkenését mutatták. A 2016-os bevezetéskor rövid időre érzékelhető volt az árcsökkenés, de pár hónap múlva visszakúsztak az árak a kiindulási szintre, annak ellenére, hogy a környező országokban akkoriban stagnáltak az élelmiszerárak.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS