Moody's: pótolható a kieső brit befizetés az EU költségvetésében

ma7 | MTI 2019. október 15., 18:13

Az Európai Unió legjobb államadós-besorolású tagországai várhatóan a továbbiakban is eleget tesznek uniós költségvetési befizetési kötelezettségeiknek és pótolni tudják a brit EU-tagság megszűnéséből  eredő bevételkiesést – áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett tanulmányában.

Fotó: Pixabay

A nemzetközi hitelminősítő az Európai Unióról összeállított éves adósminőségi szektorelemzésében kiemelte, számításai szerint az EU-költségvetésbe befizetett tagországi hozzájárulások 61 százaléka még a cég besorolási listáján "Aa2" szuverén minősítéssel szereplő Egyesült Királyság nélkül is olyan tagországoktól ered, amelyek államadós-osztályzata a Moody's nyilvántartásában az "Aaa" és az "Aa3" szint közötti sávban van, vagyis elsőrendű.

Ezek közé tartozik Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Dánia, Svédország, Ausztria, Finnország és Luxemburg.

Mindemellett az uniós költségvetési befizetések 99 százaléka az Egyesült Királyság nélkül is olyan tagországoktól érkezik, amelyek osztályzati kilátása stabil vagy pozitív – áll a Moody's tanulmányában.

0 HOZZÁSZÓLÁS