2018. szeptember 25., 11:20

Mitől is növekedne az innováció a vállalatoknál?

A Deloitte által megszólított szlovákiai vállalatok kétharmada tervezi, hogy szélesíti a tevékenységét a kutatás és a fejlesztés területén. Az innovációs tevékenység fejlesztésének egyik motiváló tényezője, hogy az idei évtől a kutatás-fejlesztésre fordított költségek leírását az eddigi 25%-ról 100%-ra növelték. Ez az új könyveléstechnikai gyakorlat a vállalatok többségében pozitív hatással lehet az innovációra.

201608130839510.Stockphoto_-_kutatas-fejlesztes_-_innovacio_-_labor.jpg

A megkérdezett vállalatok 87%-a úgy nyilatkozott, hogy motiválja őket ez a változás, és 66%-uk pedig ez alapján bővíteni szeretné az kutatás-fejlesztési tevékenységét. Szlovákiában a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások jóval elmaradnak az európai átlagtól, a Deloitte felmérés azonban bizakodásra ad okot. A vállalatok az elkövetkező években tervezik növelni a ráfordításaikat ezen a területen. Nem csak azért, mert hozzá lehet férni a 2014-20 közötti időszak EU forrásaiból erre a tevékenységre, hanem abból a meggyőződésből is, hogy egyre kevésbé alapozhatják versenyképességüket az alacsony munkabérekre.

A Deloitte munkatársai szerint a kutatás-fejlesztés kulcsmomentumai közé sorolható, hogy több ezirányú támogatási keretet lehessen kihasználni, mert ez többet használ, mint a leírások enyhítése, illetve a kutatói bázist elérhetőségét kellene javítani. Szlovákiában jelenleg komoly gondot jelent kvalifikált kutatók hiánya, amit – a helyzet elemzése alapján –  lehet hogy külföldi kutatók alkalmazásával kellene enyhíteni. A súlyos kutatóhiányt lehet, hogy a munkavállalási engedély megszerzésének könnyítésével lehetne orvosolni.

A kutatás megmutatta továbbá, hogy a válaszadók 38%-a szerint a támogatásoknál nehéz meghatározni azt a tevékenységet, ami besorolható a kutatás-fejlesztési támogatások körébe. További problémaként a válaszadók a kutatás-fejlesztési szabályzók pontatlan értelmezését jelölték meg a pénzügyi hatóság oldaláról.

Érdekes megállapítása a kutatásnak, hogy a vállalatok 11%-a sehogy sem védi a szellemi tulajdonát. Aki védi, azoknak 62%-a üzleti titokként, 42%-a, mint szabadalomként, vagy felhasználási mintaként, és 40%-a pedig védjegyként óvja a szellemi tulajdonát.

A kutatás bemutatásán részt vett Ferencz Béla (Smer) a Gazdasági Minisztérium államtitkára, aki a jelenlévőknek bemutatta a 2030-ig szóló Gazdaságpolitikai stratégiát, amelyen jelenleg is dolgoznak. A stratégia célja, hogy Szlovákia megtartsa versenyképességét, fejlődésének dinamikáját.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.